Jos van der Kooy op orgel in Petruskerk Leens

LEENS

De vaste bespeler van Neerlands mooiste en meest beroemde orgel – in de St. Bavo, Haarlem – komt zaterdag 13 augustus naar Leens. Dat is Jos van der Kooy.

Op zijn programma voor het Hinsz-orgel in de Petruskerk prijken de namen van Sweelinck, Kee, Hindemith en de grote Bach. Van der Kooy staat ook bekend als groot improvisator maar improviseren doet hij nu in Leens eens niet. Het concert begint met een werk van een anoniem componist dat komt uit het Camphuysen Manuscript (1652) dat toegeschreven wordt aan Dirk Jansz. Sweelinck, zoon van Jan Pietersz. Sweelinck. Van deze beroemde organist van de Oude Kerk van Amsterdam speelt Van der Kooy de Hexachord Fantasie. Van Cor Kee (1900-1997) horen we een bewerking over Psalm 91, gevolgd door de Sonate II (1937) van Paul Hindemith. De grote Bach – “Er ist Anfang und Ende aller Musik” schreef Max Reger – heeft op het concert, aanvang 20.00 uur, het laatste woord met de wervelende Toccata et Fuga F-dur.

Auteur

ggeersing