Ede Staal Muziekfestival in Leens

LEENS

De Samenwerkende Verenigingen Leens (SVL) houden zaterdag 17 september een Ede Staal Muziekfestival in Leens. Een commissie bestaande uit leden van de SVL is druk doende met de voorbereidingen.

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat Ede Staal is overleden. Ede heeft het grootste deel van zijn jeugd in Leens gewoond en heeft hier zijn eerste muzikale schreden gezet. Voor velen zijn Leens en Ede Staal onlosmakelijk met elkaar verbonden en hier willen we graag iets mee doen. Zaterdag 17 september wordt vanaf 15.00 uur muziek van Ede Staal ten gehore gebracht op verschillende locaties in het dorp. Tot ongeveer 17.30 uur zullen er optredens door lokale en regionale artiesten verzorgd worden bij Borg Verhildersum, de muziektempel, de Petruskerk, de Bibliotheek en bij het Zonnehuis in Leens. Hieraan zullen onder andere meewerken vrouwenkoor Pro Musica, Muziekvereniging Wilhelmina en een gelegenheidsband bestaande uit Leenster artiesten samengesteld door Bert Boven.

Eigen geluid

Alle deelnemende artiesten zullen nummers van Ede Staal ten gehore brengen op hun eigen manier en met hun eigen geluid eventueel aangevuld met eigen nummers.De namen van de andere artiesten zullen later bekend worden gemaakt. In de bibliotheek zal Free Westerhoff, bekend van het Radio Noord Programma de Noordmannen waar hij rond half elf zijn gnivvels over Ede Staal vertelt, ook een aantal van deze stukjes voordragen. Ook wordt hard gewerkt aan een expositie in de bibliotheek en het is de bedoeling de jeugd bij het evenement te betrekken. Het middagprogramma is voor een ieder vrij toegankelijk. Vanaf 18.00 uur zal er bij de muziektempel een eetplein worden ingericht waar onder muzikale begeleiding een hapje gegeten kan worden, uiteraard met muziek van Ede Staal. Het avondprogramma wordt gehouden in de Sporthal van Leens. Hier zullen vanaf 19.45 uur door provinciaal bekende artiesten nummers van Ede Staal ten gehore worden gebracht. Onder andere Erwin de Vries zal op zijn eigen wijze nummers van Ede Staal vertolken aangevuld met eigen werk. In totaal zullen tijdens het avondprogramma vier provinciaal bekende artiesten zorgen voor de muzikale invulling. De namen van de andere artiesten zullen later bekend worden gemaakt. Kaarten voor het avondprogramma zullen op verschillende plekken gekocht kunnen worden. De commissie is voornemens om het festival een permanente plek te geven op de activiteitenkalender van Leens.

Auteur

ggeersing