Kunstexpositie in Korensant Verhildersum Leens

LEENS

Restaurant Korensant Verhildersum, Ron Glasbeek en Maria Koijck hebben op 20 maart om 15.00 uur, onder het genot van een hapje en een drankje, de opening van de expositie Berookte Beelden en Verder.

De expositie zal officieel geopend worden door Koos Wiersma, burgemeester van gemeente De Marne. Hein Frima, eigenaar van Galerie Aanblick in Haren en nazaat van de laatste bewoners van Landgoed Borg Verhildersum, zal spreken. Maria Koijck maakt ruimtelijke objecten met een hergebruik/duurzaamheidsmissie. In en om restaurant Korensant Verhildersum exposeert ze (voor het eerst) dieren die zich thuis voelen in Groningen. Ze doet regelmatig community art projecten in binnen- en buitenland. Zo maakte ze in Vermont (USA) een Dino van petflessen, in Port Elisabeth (Z-Afrika) een Rhino van afgedankt schoolmeubilair en blikjes en in Brazilië een Orca van bamboe, visnetten en afval. Dit alles doet ze om aan te tonen hoeveel afval we met zijn allen achterlaten in de natuur.

Grisailles

Onder de titel Berookte Beelden maakte Ron Glasbeek de afgelopen jaren grisailles en werk in kleur met als thema verleden en heden van Roma en Sinti zigeuners in Europa. Ook het Groningse Hogeland heeft een zigeunerhistorie: in borg Ewsum bij Middelstum werd de zigeunertaal clene gijpta gesproken. Naar verluid maakten de zigeuners in 1420 voor het eerst hun entree, maar borgheer Johan van Ewsum was in 1570 de eerste die over hun aanwezigheid heeft geschreven. Plekken in de provincie Groningen als Egypteneinde, Egyptische dijk en het Hongercamp bij Leek/Nietap verwijzen naar de benamingen die dit reizende volk toen kreeg. Het volk, oorspronkelijk uit India afkomstig, werd Egypters (gypsies), Hongaren (Hongers) of Heidens genoemd.

Activiteiten

Er is een gratis warme lunch (t.w.v. 35 euro) en Meet and Greet met de kunstenaars te winnen via de facebook pagina van Korensant Verhildersum. (10 april 14.00 tot 16.00 uur). Aan de expositie Berookte Beelden en Verder zijn de volgende activiteiten verbonden: 10 april 14.00 -16.00 uur: warme lunch met de kunstenaars Maria Koijck en Ron Glasbeek vertellen over hun werk en lunchen met mee. Opgave: info@korensantverhildersum.nl 8 mei 14.00- 17.00 uur(Moederdag): Portret Workshop. Ron Glasbeek en model Geke Hankel. Tekenmateriaal is aanwezig. Opgave: ron@bas-is.nl 22 mei 14.00- 17.00 uur: Cradle to cradle Workshop, Maria Koijck. Mooie nieuwe dingen maken van gebruikt materiaal, zonder dat dit materiaal zijn waarde verliest, noem je ‘cradle to cradle’. Van weggegooide petflesjes een mooie lamp maken. Gereedschap en materiaal is aanwezig. Opgave: maria@bas-is.nl

Auteur

ggeersing