Grauwe Kiekendief benoemd tot ‘Soort van Groningen’

Delfzijl

160 Groningse basisschoolleerlingen hebben de Grauwe Kiekendief verkozen tot ‘Soort van Groningen’.

Een maand geleden was deze sierlijke roofvogel ook al de publieksfavoriet bij de voorverkiezing. Een terechte keuze, want wie de Grauwe Kiekendief wil zien kan het beste in Groningen terecht. Deze kleine, sierlijke roofvogel verkiest de uitgestrekte graanakkers om in te broeden. Drie kwart van de Nederlandse populatie broedt in Groningen. De Grauwe Kiekendief doet het goed in Groningen door de combinatie van nestbescherming en het bieden van foerageerhabitat. De kwetsbare nesten op de grond worden door Werkgroep Grauwe Kiekendief beschermd tegen roofdieren en landbouwwerkzaamheden. Door het inzaaien van speciale meerjarige natuurbraak zorgen boeren dat de kiekendieven genoeg te eten kunnen vinden. De Grauwe Kiekendief krijgt als ambassadeur van provincie Groningen een werkpremie van 15.000 euro mee. Hiervan kunnen drie satellietzenders worden aangeschaft, waarmee drie Groningse Grauwe Kiekendieven gevolgd kunnen worden tijdens hun 5000 kilometer lange tocht naar Afrika. De schoolkinderen van BS Noorderbreedte uit Delfzijl mogen bij het vangen en zenderen aanwezig zijn. De zendervogels krijgen de namen van de jongen of het meisje dat de vogel heeft losgelaten. In 2005 was een Groningse Grauwe Kiekendief de eerste vogel van Nederland met een satellietzender. Sindsdien heeft Werkgroep Grauwe Kiekendief elk jaar een paar vogels een satellietzender meegegeven, van Engeland tot in Wit-Rusland. Het is echter alweer zes jaar geleden dat een Groningse vogel een satellietzender kreeg. Voor de kinderen en hun klas wordt het spannend naar welk land in Afrika de nieuwe ambassadeur van Groningen zal trekken om te gaan overwinteren. En hopelijk zien zij de vogel dan het volgende broedseizoen terug in de Groningse akkers.

Auteur

admin