Irritatie over bonnenregen

ZUIDHORN Winkeliers in het centrum van Zuidhorn ergeren zich groen en geel aan de vele parkeerbonnen die de politie uitschrijft aan hun klanten.

De gemeente wil dat bezoekers van het centrum zoveel mogelijk parkeren in de twee overdekte parkeergarages die ruim zes jaar geleden zijn gerealiseerd. Kort parkeren vlak voor winkels is amper mogelijk. Zo gelden Hoofdstraat en Nieuwstraat als voetgangersgebied, waar alleen winkeliers zelf gedurende tien minuten mogen laden en lossen.

Als klanten een snelle boodschap willen doen, bijvoorbeeld bij bloemenwinkel Mario, wolzaak Sparkelz-creatief of dierenspeciaalzaak Arnold Wegman, staan een agent of BOA op de loer om te bekeuren.

De winkeliers laken dit ‘ondernemersonvriendelijke’ beleid. ,,De gemeente zou haar winkeliers moeten koesteren. Dit bekeuringsbeleid schrikt klanten af. Terwijl Zuidhorn groeit, neemt het aantal winkels intussen alleen maar af’’, klaagt eigenaresse Irene van der Veen van een kapsalon in de Nieuwstraat.

Onlangs deed de spreekwoordelijke druppel de emmer voor haar overlopen: ,,Een ouder echtpaar uit Groningen werd vlak voor ons pand bekeurd, omdat de man zijn moeilijk lopende vrouw even uit de auto liet stappen.’’ De eigenaresse van de kapsalon wilde hierover haar beklag doen, maar kreeg nergens gehoor: ,,De politie verwees mij naar de gemeente. En de gemeente op haar beurt naar de politie.’’

Voorzitter Jan Oomkes van Zakenkring Zuidhorn trok reeds enkele malen bij de gemeente aan de bel over het ergerniswekkende bekeuringsbeleid: ,,Een motoragent is bij het uitschrijven van bonnen wel heel fanatiek. Maar als een klant voor 15 euro wol koopt en zij krijgt vervolgens een bon van 90 euro, worden de sokken wel heel duur. En van een klant van dierenwinkel Wegman kan moeilijk worden gevraagd om naar de parkeergarage te lopen om een zak hondenvoer van 15 kilo in te laden in de auto.’’

Volgens oud-wethouder Oomkes is Zuidhorn uitgerust met fraaie open pleinen sinds de parkeergarages er zijn. ,,Maar op doordeweekse dagen ogen de pleinen doods. Een winkelgebied heeft reuring nodig.’’ Hij pleit daarom voor aanleg van kort-parkeerplekken aan de randen van de pleinen en hier en daar ook vlak voor winkels. Oomkes wil hierover in gesprek met de gemeente Westerkwartier.

Burgemeester Koos Wiersma en verkeerswethouder Geertje Dijkstra-Jacobi hebben zich al bereid getoond om hierover het gesprek aan te gaan.