Assenaren nemen Leekster Eagles te grazen

Dat ging niet helemaal lekker bij Leekster Eagles.

De ene wedstrijd is de andere niet. Leekster Eagles kan er over meepraten. Op 29 september maakten de adelaars in Sportcentrum Leek gehakt van nieuwkomer Futsal LTC (12-1).

Vrijdagavond waren de rollen min of meer omgedraaid, want de Assenaren kregen hun vurig gewenste revanche. Na een vreemd verloop werd het 7-5 voor de ploeg van de Marco Brader. Onlangs volgde hij de tijdelijk verhinderde Johan Meek op.

Op 5-1, twee minuten na rust, leek er voor de thuisclub geen vuiltje aan de lucht. Plotseling was de eenheid echter volledig zoek, maar verder dan 5-5 kwamen de Leeksters niet. Sterker nog: het opgeleefde LTC had verrassend het laatste woord en dat wilden de Drenten weten ook. Sommige gastheren gingen daarin wat (te) ver door de Westerkwartierders te provoceren. Zodoende kreeg de levendige derby een onvriendelijk slot.

In de met circa 200 toeschouwers behoorlijk gevulde Peelohal waren de punten meer dan welkom. Na 17 duels staat LTC op 21 punten en de veilige haven is in zicht. Brader taxeert dat drie punten uit de resterende drie ontmoetingen genoeg zijn voor handhaving. Zijn ploeg treft onder meer nog de ‘zekere’ degradant Sporting Harderwijk/zelfenergieregelen.nl. ,,Die wedstrijd moeten we sowieso winnen’’, beseft Brader. Uit de eerste divisie degradeert alleen de nummer elf. De nummers negen en tien zijn aangewezen op de ‘verkeerde’ nacompetitie. In theorie kan de klasse volgend seizoen zelfs een nog grotere noordelijke inbreng krijgen, want waarschijnlijk promoveert ONR (Roden). Futsal Winsum is dichtbij handhaving en de kans dat Leekster Eagles de beoogde eredivisie bereikt, lijkt niet groot.

Tegenover twee mooie zeges op het sterke Texel staan te veel misstappen tegen kleinere clubs. De mannen van Martijn Alssema zijn vrijwel verzekerd van de play-offs, maar promotie wordt een lastig verhaal.

Tegen Futsal LTC maakten de withemden hun favorietenrol slechts kortstondig waar. Luciano Matulessy liet vlot de 0-1 noteren, maar vervolgens stonden de gasten langdurig droog. Met uiteindelijk vier goals, een gele kaart, een onfortuinlijke botsing met doelman Marcel Boorsma en een knieblessure speelde de belofte een merkwaardige rol.

De aan zijn knie geraakte Boorsma maakte op 5-3 plaats voor Geert Hein, die meteen twee keer het nakijken had. In de opwindende slotfase bleek hij echter onpasseerbaar. ,,Het team is groeiende. Op 5-1 moet je de wedstrijd natuurlijk gewoon uitspelen, maar er kwam onenigheid tussen de spelers. Het zijn allemaal haantjes, he. Ze weten het allemaal beter’’, klonk het veelbetekenend uit de mond van Marco Brader. De glunderende oefenmeester vervolgde: ,,De veerkracht was groot. Door de inzet en werklust hebben we de voorsprong over de streep getrokken. Dit was een hele belangrijke overwinning.’’

Collega Martijn Alssema mokte over de arbitrage, die inderdaad niet best was. Een excuus voor de pijnlijke nederlaag was het echter niet. De Eagles lieten zich domweg teveel afleiden door vervelende randzaken, inclusief minder gepast taalgebruik door jeugdige Drentse fans.

Scoreverloop Futsal LTC-Leekster Eagles:

3. 0-1 Luciano Matulessy, 9. 1-1 Robert Termolhen, 15. en 17. 2-1 en 3-1 Raphaël Tuankotta (tienmeters), rust, 22. 4-1 Mehdi Charaf-Eddine (eigen doel), 22. 5-1 Avin Rachid Hussain, 27., 29. en 30. 5-2, 5-3 en 5-4 Matulessy, 31. 5-5 Karim Layeb, 38. 6-5 Rachid Hussain, 39. 7-5 Tuankotta.

Door Wessel Aslander