Pannenkoek!

ZUIDHORN „We gaan door tot de pan leeg is.” Vrijwilligster van Wieren staat samen met Roos en Jasmijn achter de lange baktafel. Vandaag, 15 maart is het Nationale Pannenkoekdag. Basisschoolleerlingen bakken pannenkoeken voor ouderen in de buurt. Dit jaar voor de dertiende keer.

Ook bij Zonnehuis Oostergast worden ze bruin gebakken. Roos en Jasmijn van basisschool het Anker in Zuidhorn nemen hun baktaak bloedserieus. Ze gaan gelijk op. Het beslag in de pan en de spatel in de aanslag. „Eén, twee, ja!” Met een soepele zwieper vliegen de pannenkoeken bijna synchroon de lucht in. Een lach en een zucht.

Bier en borrels aan de stamtafel. Vrijwilliger Dick Tillema is ook aangeschoven. Met de terreinbus haalt en brengt hij de bewoners overal naar toe. „Dankbaar werk, je krijgt er zoveel voor terug. Ik hoop dat ze later ook voor mij klaar staan als ik het zelf niet meer kan.” Meneer Boersema is bij zijn broer op bezoek. „Meestal ben ik hier op vrijdag, voor een hapje, drankje en gezelligheid.” En vandaag dus voor een pannenkoek.

De moeder van Roos komt even buurten. „Gaat het goed Roos?” Dat zit wel snor. Het onderste uit de pan is nog net genoeg voor een laatste baksel. „Bedankt meisjes, het was lekker hoor”, klinkt het her en der. Daar doen ze het voor.

Ineke Doornbos