Maart roert staart bij NLdoet in museum

ADUARD – Met sterk wisselende weersomstandigheden klaarden ze de klus. Terwijl het regenwater bij tijd en wijle vanaf de dakpannen sijpelde, streken vrijwilligers vrijdag met kwast en bruinoleum plank voor plank in de houtschuren bij het kloostermuseum in Aduard.

,,We kunnen tenminste de binnenkant regelen”, zo grapte secretaris Leo Modderman bij het overleg waarbij koffie hier als vanouds uit kopjes van aardewerk werd gedronken. ,,Het voordeel voor ons bij de actie NLdoet vanuit het Oranje Fonds is dat de bruinoleum klaar staat.” Met een gierende wind en af en toe een striemende regen rond het museum was het afzien. Als klusser stortte Hieke Denijs zich alvast met een bezem op de overkapte steenoven voor kloostermoppen om deze spinragvrij te maken. Binnen wachtte Ies de Boer roerend met een spatel in het bruinoleum de bui even af. Het wachten duurde niet lang, want vandaag is de klusdag. Even later waagde hij zich zonder regenkleding in een dikke trui naar buiten om in een spaarzaam droog moment een plank aan de buitenkant van de schuur onderhanden te nemen. ,,Deze kan, want die is vlak bij de overkapping.” Met de capuchon zwierend op zijn hoofd trok Swen Huizer de banen aan de binnenkant bruin, terwijl bestuurslid Leonie van Putten vlakbij de kwast hanteerde. “Het is milieu- en mensvriendelijk.” Dat maart zijn staart roerde, namen ze op de koop toe.

Van klei naar…

Toevallig is maart voor hen ook de maand dat er sprake is van een nieuwe expositie. ,,Maart is voor ons de wisselmaand. Elk jaar bouwen we rond een thema een nieuwe expositie op”. De nieuwste tentoonstelling ‘Van klei naar klooster’ zal officieel op zaterdag 6 april worden geopend door wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier. De ondertitel ‘De bouwkunst van de Cisterciȅnzers’ verraadt dat Museum Sint Bernardushof voor de bezoekers graag de tijd van weleer wil laten herleven. ,,We hebben hier een klein museum met een groot verhaal”, zo maakt technisch ondersteuner Dick Doedens duidelijk. Incluis het vijfkoppige bestuur is er sprake van maar liefst 45 vrijwilligers waarvan een dertigtal is toegerust voor het geven van rondleidingen. ,,Samen genieten we vooral ook van de sfeer hier, want dit museum heeft iets heel speciaals”, zo weet ook Modderman die sinds kort het secretariaat bemant. ,,Binnenkort zitten hier dertig bezoekers in de tuin te koffie drinken.” Met dat vooruitzicht klaarden ze met plezier een klus die via NLdoet landelijk is ingebed in een aantal van een kleine tienduizend. ,,Het kost wat tijd, maar we doen het samen en alleen al dat gevoel is een heerlijke ervaring.”