Ineke schrijft | Grappig en persoonlijk

‘Het is grappig dat je dat zegt’ is een uitspraak die tegenwoordig vaak gedropt wordt in een gesprek. Je vertelt iets en een ander springt daarop in met ‘het is grappig dat je dat zegt’. De grap ontgaat mij volledig. Inmiddels weet ik dat het niks met humor te maken heeft maar dat de gesprekspartner iets in je verhaal herkent en zijn of haar eigen ervaring graag kwijt wil.

Taal blijft bijzonder. Ook amateurpsychologie leent zich daar bij uitstek voor. De zogenaamde ‘koude grond’ adviezen worden vaak in cryptische omschrijvingen aan de man gebracht. ‘Je moet er niet te lang in blijven hangen’ of ‘blijf bij jezelf’, zijn de standaardkunstjes die jou uit je dip moeten halen. Heel soms laten de goedwillende adviseurs je nog even bungelen. Dan zeggen ze: ‘Laat het er zijn’. En net als je denkt dat je je mag laten gaan hoor je : ‘Je moet het nu loslaten’. Tijd om over te gaan tot de orde van de dag.

Van de week hoorde ik een mooie uitspraak van een collega:‘Je speelt de hoofdrol in je eigen film’. Het zouden vage woorden kunnen zijn tijdens een opbeurgesprek. Maar het beeld van de filmster in de hoofdrol had wel iets. En dit beeld kwam beter binnen dan dode termen als ‘richt je op het positieve’ en ‘zet je eroverheen’.

En dan is er de persoonlijke mening. Iemand is ergens uitgesproken over en voegt er dan ‘maar dat is mijn persoonlijke mening’ aan toe. Als een soort excuus om te benadrukken dat het echt jouw mening is en niet bedacht is door een ander. En als je er iets tegen inbrengt wordt dat nog wel eens beantwoord met ‘Dat mag jij vinden’. Nou gelukkig maar.

En zo ‘talen’ we lekker door. De Mindfullrage is nog niet voorbij dus zullen er nog veel meer varianten komen op ‘het mag er zijn’, ‘voel wat er is’ en ‘leef in het moment’. Dat wordt vast heel grappig. Maar dat is persoonlijk hè?