Nieuwe namen voor Jazz te Gast

ZUIDHORN - Jazz te Gast, het unieke Jazzfestival in Zuidhorn, maakt de eerste vijf muzikanten van de line-up bekend. Greenhouse, Mark Schilders, Ruben Samama, Phil Donkin, Shannon Barnett en Jozef Dumoulin zijn de eerste namen die bekend zijn gemaakt. De vijf musici behoren tot de top van de Europese jazz scene. Zij komen op 15 juni naar Zuidhorn om in nieuwe combinaties te spelen op de buitenpodia van het festival.

Uniek aan Jazz te Gast is de “Greenhouse”: de broeikas van tien vooraanstaande jazzmusici die door artistiek leiders Ethan Iverson (New York) en Marike van Dijk (Amsterdam) bij elkaar worden gezocht. De muzikanten werken een dag lang in Zuidhorn aan nieuwe muziek in nieuwe combinaties, om die de volgende dag op de acht tuinpodia te presenteren.

Mark Schilders

Mark Schilders is een van de meest gevraagde drummers in de (inter-)nationale jazz scene. Schilders speelde met Ben van Gelder, Randal Corse, Wouter Hamel en talloze anderen. In de lente van 2014 werd hij verkozen tot 'Nieuwe Maker' door het Fonds Podiumkunsten en debuteerde hij zijn eigen muziek op het Jazz International Festival in Rotterdam met zijn eigen band. Hij overtuigt met zijn kristalheldere geluid en constant ontwikkelende eigen stijl.

Ruben Samama

Ruben Samama is cum laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en de Manhattan School of Music in New York. Naast zijn productiewerk met onder andere Gabriel Rios, Jonathan Jeremiah en Jungran voor labels als Sony, RCA, Universal en Ponycanyon Japan/Korea schrijft Ruben veel voor film en boeit hij internationaal publiek met zijn unieke benadering van de contrabas.

Phil Donkin

Phil Donkin behoort tot een van de beste Europese bassisten van zijn generatie. Donkin studeerde af aan de prestigieuze Guildhall School of Music and Drama (2003), begon vroeg zijn carrière en werd al snel een van de meest gevraagde bassisten in het Verenigd Koninkrijk. Hij trad op en nam op met vele grote Britse muzikanten zoals Kenny Wheeler, Evan Parker en Tim Garland. Ook woonde hij een periode in New York en speelde daar samen met artiesten zoals Ben Monder, Kevin Hays en Nir Felder.

Shannon Barnett

Shannon Barnett groeide op in Australië, waar ze studeerde aan het Victorian College of the Arts. In 2007 werd ze uitgeroepen tot Young Australian Jazz Artist of the Year. Barnett besloot naar de VS te verhuizen, waar ze haar Master of Music in New York voltooide bij onder andere John Fedchock. In 2016 bracht ze met haar eigen kwartet het debuutalbum ‘Hype’ uit en werd daarmee genomineerd voor de Neuer Deutscher Jazzpreis 2017.

Jozef Dumoulin

In het afgelopen decennium is pianist Jozef Dumoulin uitgegroeid van een veelbelovend pianist tot een unieke en volstrekt eigenzinnige specialist op de Fender Rhodes (elektrische piano). Hij bewaart zijn eigen geluid in iedere muzikale context, of het nu traditionele jazz, geïmproviseerde muziek, pop of hedendaagse muziek is. Hij leidt onder meer The Red Hill Orchestra, een eigen trio (met Trevor Dunn en Eric Thielemans) en speelt ook in Warped Dreamer met onder andere drummer Teun Verbruggen en trompettist Arve Henriksen.