Historisch Correct - Verlichtingsarmaturen van Tiete Bos

De foto toont een verlichtingsarmatuur uit het voormalige café-restaurant-hotel “De Drie Provinciën”. Uit de danszaal, om precies te zijn. Het is bepaald niet de enige creatie van Tiete Bos geweest. Op de televisie is op dit ogenblik een serie te volgen die gaat over Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci wordt veelal gezien als het grootste genie dat op aarde geleefd heeft. Hij was creatief tot op het bot, alhoewel veel creaties nooit het levenslicht aanschouwden. Leonardo da Vinci probeerde zijn eigen weg in het leven te gaan. Maar hij moest ook dingen doen omdat er ook gewoon brood op de plank moest komen. Leonardo da Vinci leefde rond 1500.

Maar ook in de twintigste eeuw zijn er creatieve mensen die op eenzelfde manier in het leven stonden. Tiete Bos is een voorbeeld daarvan. Tiete’s vader was huisschilder te Nietap. Tiete doorliep de Vaktekenschool te Leek voor een schildersopleiding. Maar in de avonduren ging hij ook naar de Academie Minerva te

Groningen. Voor een kunstzinnige opleiding dus. Zijn vader werd echter ziek en daarom werd hij huisschilder. Ook dat deed hij met volle overgave. Maar het werd minder leuk toen van huisschilders verwacht werd dat ze steeds sneller het werk deden. De kwantiteit ging boven de kwaliteit, iets waar een creatieve persoonlijkheid niet echt blij van wordt.

Tiete deed de zaak van de hand en probeerde op een andere manier zijn passie vorm te geven. Hij kwam in de avonduren aan het werk in het Corso Theater te Leek. Daar hielp hij bijvoorbeeld mee met het maken van decors. Maar ook voor de Corso maakte hij kunstzinnige lichtarmaturen. In de zaal, aan de beide zijden van het podium, hingen ze. Ga eens naar café De Waag in Nietap. Dan ziet u ook daar een verlichtingsarmatuur van Tiete Bos.

Albert Graansma