Mooi spul!

LEEK „Het is mooi spul.” Mark en Anneke Oosterhuis zijn onder de indruk van de kippen tijdens de promotiedag van Kleindierenvereniging ’t Hollandertje bij Welkoop in Leek. „Vroeger hadden we een tamme kip. Ze tikte tegen het raam als ze naar binnen wilde en nestelde zich dan heerlijk onder de tafel.”

Het is op zaterdagochtend 2 maart gezellig druk bij de vestiging in Leek. Bestuurslid Andre Vinkers is enthousiast. „We hadden vanochtend al belangstelling van Expeditie Grunn en Radio Westerkwartier. Op deze promotiedag mag iedereen met hun kippen, cavia’s of konijnen langskomen. We kijken naar het uiterlijk en de gezondheid.”

„Deze vacht voelt net zo zacht aan als onze Hollandse Smous.” Anneke Kugel knuffelt een beige konijn die als een mak schaapje op de beoordelingstafel ligt. „Enorme oren ook”, lacht ze. „Die meten we met een duimstok”, zegt Vinkers.

Kleine Jort wordt door zijn zusje opgetild om naar de minikuikentjes onder de lamp te turen. Rik Roelfsema van ’t Hollandertje pakt er eentje uit. Het beestje verdwijnt in zijn grote handen. De witte reuzenkip in het hok verderop staat in mooi contrast met het piepkuiken. „Zou deze grote nou ook grote eieren leggen?”, vraagt Anneke Oosterhuis zich af. Roelfsema helpt haar uit de droom. Niet dus. „Mag ik nog even?” Ze haalt een zwart exemplaar uit het stro. Heerlijk!

Ineke Doornbos