Politie rolt bende op na witwassen, oplichting en illegale handel in medicijnen

Roden – De politie eind zeven personen aangehouden in een grootscheeps onderzoek naar witwassen, oplichting en illegale handel in medicijnen. Onder de verdachten zijn een 61-jarige inwoner van Roden en een 26-jarige vrouw uit Eelderwolde.

Dat gebeurde eind vorig jaar, zo maakte de politie dinsdag bekend. Naast het duo werd tevens een 44-jarige man zonder vaste woon- en/of verblijfplaats en een 38-jarige inwoner van Winschoten opgepakt. Ook een 36-jarige inwoner uit Niekerk, een 66-jarige Leekster en een 29-jarige man uit Witmarsum werden als zogenaamde katvangers ingerekend. Dit trio stelde hun bankrekening ter beschikking voor de illegale praktijken.

Beslag gelegd

Tot slot werden drie huizen (in Eelderwolde, Roden en Winschoten) en één bedrijfspand (in Amsterdam) doorzocht. Daarbij werd beslag gelegd op contant geld, administratie, computerapparatuur, auto’s, medicijnen en schilderijen. In de loop van het onderzoek werden ook meerdere afnemers van de medicijnen gehoord.

Tijdens een ander onderzoek kreeg de recherche informatie over witwassen, wat de start betekende voor een tweede onderzoek. ‘Tijdens dit onderzoek bleek daar de handel in medicijnen bij te komen. En tussen augustus 2016 en 11 december 2018 werd diverse keren aangifte gedaan van oplichting.’

Dubai

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ook in 2015 oplichtingen waren gepleegd. Diverse eigenaren van bedrijven over de hele wereld, waaronder in Dubai, een bedrijf in Noord-Nederland en in Noord-Holland, werden benadeeld nadat ze valse facturen hadden betaald.

Ook werden diverse bedrijven opgelicht via een webshop. Via deze webshop kwam men terecht bij valse sites van zogenaamde exportbedrijven. Daar werden grote partijen bulkgoederen als Heineken bier, melkpoeder en Red Bull aangeboden. De kopers maakten het bedrag over, maar de goederen werden vervolgens nooit geleverd.

Zicht

De aangiften werden onderzocht en de recherche kreeg zicht op de vier verdachten en de katvangers. Allen werden aangehouden. Op dit moment zitten de 44-jarige, de vrouw uit Eelderwolde en de Winschoter nog vast. De rest van de verdachten werd in de loop van de tijd in vrijheid gesteld, aldus de politie.

Tijdens het vervolgonderzoek kwamen de rechercheurs erachter dat de verdachten zich ook bezighielden met de handel in medicijnen. Er werden valse recepten aangemaakt en besteld op naam van onder andere de 44-jarige verdachte, waarna de medicijnen werden verhandeld via het darkweb. Vervolgens werden bij verschillende apotheken door heel Nederland de recepten ingeleverd. Hij kreeg daarbij hulp van de andere verdachten. De kopers van de medicijnen moesten onder meer betalen met bitcoins.

Luxe levensstijl

Het geld dat de verdachten verdienden met de oplichting en de handel in medicijnen werd gebruikt voor een luxe levensstijl. Zo werden hier bijvoorbeeld schilderijen, auto’s en vakanties van betaald. ‘Op die manier probeerden ze het criminele geld wit te wassen.’

Dat de politie zo laat naar buiten komt met alle informatie, komt omdat eerst het vermogen van de verdachten moest worden getraceerd. ‘Het vermogen was digitaal weggesluisd. Een dergelijk onderzoek kost tijd.’ Het onderzoek naar het vermogen is overigens nog in volle gang.