Ineke schrijft | Lekker zwelgen

Over ruim twee weken heb ik een reünie van de examenklas van mijn middelbare school. Terugkijken op wat ooit was, ik doe het graag.

Met dank aan mijn ijzeren geheugen heb ik veel herinneringen aan vroeger. Leuke en minder leuke passeren heel regelmatig de revue. Ik hoef ze niet eens bewust op te roepen, heel vaak komen ze spontaan naar boven als ik in de bus zit, de was ophang of een tv serie kijk.

Soms hoor ik wel eens dat mensen niet terug willen kijken op wat geweest is. Vaak omdat dat te pijnlijk of zinloos is en je zaken uit het verleden toch niet kunt veranderen. Leven in het hier en nu en vooruitkijken zouden de enige manieren zijn om een beetje fatsoenlijk je dagen door te komen. Uitmelkerij, ergens in zwelgen en oude koeien zijn de bekende clichés die je om je oren krijgt als je terugblikt op (familie)ruzies, een verbroken relatie, teleurstelling, onrecht, onbegrip of andere ellende.

Nare dingen kun je uiteraard niet terugdraaien maar er nooit meer aan terugdenken zou voor mij onmogelijk zijn. Omdat ze hoe dan ook boven komen drijven maar ook omdat ik graag reflecteer en het prettig vind om ergens aan terug te denken, ook al was het niet zo fijn.

Vier jaar geleden zat ik in één van de zwartste periodes van mijn leven. Door een langdurige depressie kon ik niet functioneren zoals ik dat doorgaans wel kan. Gelukkig werd ik weer beter maar vaak denk ik nog aan die tijd en praat er ook graag over met anderen. En juist door dat te doen kun je weer verder en vooruit kijken.

Voorlopig graaf ik extra in mijn verleden want op de komende reünie mag iedereen zijn of haar favoriete elpees en singeltjes uit onze schooltijd meenemen. Dus ging ik alvast mijn zolder op om op zoek te gaan naar de Dolly Dots, Kim Wilde en ABBA. Heerlijk tussen de spinnenwebben. Beter zwelgen kan toch niet?