‘Gemeente gaat terug in de tijd’

WESTERKWARTIER De matige zondagopenstelling is een enorme teleurstelling voor Sterk Westerkwartier. Anneke Laan, ondernemer en raadslid voor deze partij, kan er maar moeilijk over uit dat het winkelen op zondag aan banden wordt gelegd.

Kunt u zich vinden in het besluit over de zondagopenstelling?

,,Nee, zeker niet, het is voor Leek een enorme stap terug”

Ik bespeur hier enige frustratie...

,,Ja zeker, alle partijen geven aan tijdens de campagne te luisteren naar de burgers en ondernemers in het gehele Westerkwartier, mijns inziens is dit nu niet gebeurd. Daarnaast waren twee van de vier partijen uit de coalitie voor volledige openstelling tijdens de campagne, één fel tegen en een ander bij voorkeur tegen. Dan lijkt het mij voor de hand liggen dat we op z’n minst op 50-50 uitkomen, dus 24 koopzondagen voor de winkeliers en halve zondagen voor de supermarkten, dus niet van 8 tot 18 uur, maar van 13 tot 18 uur. Sterker nog, als we de gehele raad nemen, zijn volgens mij zelfs zeven partijen tijdens de campagne voor volledige vrijheid van openstelling geweest. Deze uitkomst is dan ook enorm teleurstellend.”

Heeft u enig idee waarom dit dan toch zo tot stand is gekomen?

,,Nee eerlijk gezegd niet, winkeliers en supermarkten mógen open, ze moeten niet en mensen mógen kopen, ze moeten niet. Daar heeft iedereen toch de volledige vrijheid in, dus wat is nu het probleem?”

Waarom is er dan toch ingestemd met het door de coalitie voorgestelde?

,,Als we dit niet zouden doen, zouden de supermarkten uit de gemeenten Zuidhorn, Grootegast en Marum afgelopen zondag niet open mogen gaan, omdat ze anders een forse boete riskeren. Voor hen is het natuurlijk een enorme vooruitgang.”

Vindt u dat de gemeente op deze manier meegaat met de tijd?

,,Nee absoluut niet, eerder terug. Een paar kilometer vanaf Leek is een veel bredere openstelling op zondag, de kans is dus groot dat men hiernaartoe gaat in het vervolg, dit is eeuwig zonde, je belemmert op deze manier de economische groei in het Westerkwartier en als we niet oppassen lopen er ondernemers weg of ze gaan failliet. Ook is het, zoals de handelsvereniging zelf al aan heeft gegeven, voor huurders minder interessant her een pand te huren dan een dorp verderop, waar je vaker open mag.”

Heeft uw reactie te maken met het feit dat u zelf ondernemer bent, allerlei nevenfuncties vervult en tegelijkertijd moeder bent van twee kinderen?

“Nee dat staat er los van, ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om wel of niet op zondag de boodschappen te doen of een nieuwe blouse te kopen, helemaal in deze tijd, anders kruipt men wel achter de computer en gaan ze het online bestellen en dat is juist iets wat we in een dorp volgens mij niet moeten gaan stimuleren. Dat maakt de ondernemers uiteindelijk kapot.”

Wat gaat u hier namens Sterk Westerkwartier aan doen?

,,We blijven ons inzetten om in ieder geval hetgeen in Leek van kracht was te behouden, maar het liefst een beetje meer. We zullen dit na de zomer dan ook zeker weer op de agenda van de raad plaatsen.”