Voorman VZ Westerkwartier doet kritiek af als ‘NEPNIEUWS’

WESTERKWARTIER De voorman van VZ Westerkwartier, Ytzen van der Velde, is niet blij met het opinie-artikel dat deze week in deze krant stond.

De leidsman van VZ Westerkwartier kreeg in dit artikel de wind van voren in een ingezonden stuk over de manier waarop de partij om wil gaan met het historische landschap van Middag-Humsterland. Jan Piet de Boer uit Lutjegast verweet de partij te nonchalant om te gaan met de historische sloten in de gemeente. Deze sloten bepalen tot op grote hoogte het aanzicht van het landschap in sommige delen van de gemeente Westerkwartier.

De Boer heeft verstand van landschap: hij is senior projectleider bij Landschapsbeheer Friesland. De landschapsdeskundige klom in de pen na een bericht in deze krant waarin Van der Velde het opnam voor een boer die een dergelijke sloot, die dichtgegroeid zou zijn, niet meer wilde uitgraven. Volgens Van der Velde is het Middag-Humsterland cultuurlandschap. Daarbij moet onder ogen worden gezien dat zo’n landschap voortdurend aan veranderingen onderhevig is, meent hij. Zorgelijk, aldus De Boer, zeker nu VZ Westerkwartier in het gemeentebestuur zit en de grootste partij is in de gemeente.

Na publicatie van het artikel van De Boer, ontving de redactie een mail van Van der Velde: ‘In Het Westerkwartier van deze week verscheen een nogal tendentieus artikel van ene meneer Jan Piet de Boer uit Lutjegast. Ik zou graag de gelegenheid krijgen hierop te regaeren.’ Natuurlijk antwoordde de redactie per ommegaande dat deze krant nooit tendentieuze artikelen publiceert en dat een opiniërende bijdrage van Van der Velde van harte welkom was.

Tot vandaag wachtten we op de bijdrage van Van der Velde. Toen we per mail informeerden waar de bijdrage bleef, kregen we de volgende mededeling: ‘We hebben besloten voorlopig niet op dit NEP NIEUWS te reageren. Zou teveel eer zijn voor de wel erg tendentieuze uitspraken.’