Honderdste duurzame lening voor Electra

ZUIDHORN Er zijn 100 leningen verstrekt door Fonds Nieuwe Doen voor leefbaarheid, zorg en energie in de provincie Groningen. Een flinke mijlpaal, vindt voorzitter Titia Siertsema.

,,Zeker omdat we pas kort bestaan is dit een teken dat het in de provincie bruist van de initiatieven die wij mede financieren vanuit Fonds Nieuwe Doen”. De ambitie van het fonds ligt hoger nu het energiefonds eind 2018 is uitgebreid met nog eens €25 miljoen en de maximale financiering voor energieprojecten is verhoogd naar €2,5 miljoen.

De honderdste financiering werd verstrekt aan Openluchtzwembad Electra in Zuidhorn. Het zwembad, dat vooral draait op vrijwilligers, is druk aan het verduurzamen. Dankzij de lening van het Fonds Nieuwe Doen, kunnen ze straks 225 zonnepanelen en een luchtwarmtepomp installeren om het water te verwarmen. Met deze uitbreiding is het zwembad vlakbij hun doel; energieneutraal worden. Het zwembad is een inspirerend voorbeeld van een echte Nieuwe Doener.

,,We draaien vooral op vrijwilligers. Van de mensen bij de kassa’s tot aan tuiniers en de onderhoudsmonteurs, ze zijn hier allemaal vrijwillig.’’ vertelt Nanning Zeldenrust van Stichting Zwembad Electra. ,,De eerste fase van de verduurzaming hebben we met dank aan de Rabobank en onze vrijwilligers uit kunnen voeren. Voor het tweede deel, hebben we een lening aangevraagd bij het Fonds. Deze is heel vlot toegezegd! Dit jaar gaan we de 75 zonnepanelen uitbreiden met nog eens 225 panelen en installeren we een luchtwarmtepomp. De luchtwarmtepomp gebruiken we met name in de maand april, als het water ververst wordt en op de momenten dat de zonnecollectoren te weinig warmte geven om het zwemwater te verwarmen. Nu doen we dit nu nog met twee gasgestookte ketels, waarvan één vervangen wordt door de luchtwarmtepomp. Als het goed bevalt, willen we beide gasgestookte ketels vervangen voor luchtwarmtepompen. Dat zou dan onze laatste stap in de verduurzaming zijn.”