‘VZ-Westerkwartier verkwanselt uniek landschap’

WESTERKWARTIER Recent stond er een artikel in de deze krant over een sloot die een veehouder uit Niehove liever kwijt dan rijk was. Fractievoorzitter Van der Velde van VZ-Westerkwartier sprong voor deze veehouder in de bres Jan Piet de Boer windt zich hierover op en klom in de pen.

De sloot was niet meer nodig voor drainage, het betreft een cultuurlandschap (en dus mensenwerk) en een nieuw te graven sloot zou zo weer dichtslibben, aldus Van der Velde. Het is duidelijk dat het Van der Velde niet om de sloot van Van der Helm te doen is, maar hij wil een statement maken. Dat statement luidt ongeveer zo: ‘Boeren moeten ‘onbenullige’ slootjes gewoon kunnen dempen (of laten dichtgroeien)! De handhavers van de gemeente kunnen beter hun tijd aan andere zaken besteden. De zaak Van der Helm is een duidelijk geval van ‘ondernemertje pesten’ door de gemeente Zuidhorn. Nu, in de gemeente Westerkwartier, met VZ in het college gaat er een andere wind waaien. Boeren in de gemeente kunnen hun gang gaan met het weghalen van slootpatronen in Middag-Humsterland en het rooien van houtwallen en elzensingels in het zuidelijk Westerkwartier. Dat is tenminste duidelijke taal waar agrarische ondernemers van de oude stempel mee vooruit kunnen. Plankgas, jongens!’

Als ik zo’n artikel lees, dan houd ik mijn hart vast. Vele van deze landschapselementen zijn al honderden jaren oud en in het geval van een sloot in Middag-Humsterland wellicht meer dan duizend jaar! De kronkelende sloten in dit gebied waren slenken in het kwelderlandschap voordat men dijken ging bouwen. Dit is cultureel erfgoed van de bovenste plank en het is prachtig. Het gebied Middag-Humsterland heeft niet voor niets de status van Nationaal Landschap. Bovendien zijn er tal van ondernemers die juist hun brood verdienen met de aantrekkingskracht van het gebied. Door ouderwetse (niet duurzame) boeren vrij spel te geven, gaat men volledig voorbij aan het feit dat het landschap van iedereen is.

VZ-Westerkwartier heeft geen boodschap aan die bewoners en ondernemers die trots zijn op hun landschap. Westerkwartier wordt in de uitverkoop gedaan. Het landschap lijkt niets meer waard.

Ik hoop dat er ook nog wat fatsoen zit in de coalitie met ChristenUnie, CDA en de PvdA. In 4 jaar tijd kunnen namelijk heel veel landschapselementen vernield worden die zich in eeuwen gevormd hebben. Beter zou het zijn dat de politiek zich realiseert dat de bijzondere variatie aan landschappen van ons Westerkwartier veel waard is. Toeristen komen hier voor de rust, de ruimte, maar vooral voor het landschap. Koester deze waarden, want voor we het weten is ons Westerkwartier onherkenbaar. Bewoners voelen zich er dan niet meer thuis en toeristen laten het gebied links liggen.

Is dat wat we willen? Politiek, verkwansel de nieuwe gemeente niet en zet toch in op het prachtige landschap. We hebben daarmee goud handen!

Jan Piet de Boer, Lutjegast.