Vastpakken en voelen bij Intertoys Leek

LEEK Intertoys zit in zwaar weer. Volgens de berichten kampt het concern met financiële problemen als gevolg van de concurrentie van online verkoop. Ook ketens als Kruitvat, Aldi en Lidl zijn spelers op de markt door bijvoorbeeld speelgoed tijdens spetteracties onder de prijs aan te bieden. Dit betekende de afgelopen tien jaar een halvering van de speelgoedverkoop in de winkels. „We zijn afgelopen dinsdag ingelicht over de situatie”, zegt een verkoopmedewerkster van Intertoys Leek. „Maar we mogen verder geen mededelingen doen.”

In de Intertoys in de Liekeblom zijn op zaterdagmiddag, een half uur voor sluitingstijd, zo’n tien klanten. Een oma laat zich door haar kleinzoon van de ene naar de andere stelling meevoeren. „Dan ziet hij weer dit en dan weer dat. Ik ben op zoek naar Dokter Bibber, daar heeft hij tenminste iets aan”, lacht ze.

Een andere klant is samen met zijn zoon op zoek naar een verjaardagscadeautje voor een neefje, dat één jaar wordt. Een draaitol, een vliegtuig of toch iets met dieren? Het duo is er nog niet uit. „Het mooie van online kopen is dat je rustig kunt kijken en dat er meer keus is”, zegt de vader. Maar in de winkel kun je het vastpakken en voelen, dat is het voordeel.”

Een jochie vergaapt zich aan de rijen met Playmobil. „Ik vind alles mooi”, zucht hij. „Ik koop nooit online, ik laat mijn kinderen het speelgoed in de winkels uitzoeken”, zegt zijn moeder. „We wonen in Grootegast en kunnen eventueel naar Surhuisterveen maar die winkel is veel kleiner. Verder zijn er in de buurt geen grote speelgoedwinkels, dus gaan we altijd naar Leek.”

Voorlopig kunnen de mensen dat blijven doen. De vestigingen van het concern blijven tot nader order open.

Ineke Doornbos