Historische stamtafel over Oxwerd

NOORDHORN Woensdag 27 februari is er weer een historische stamtafel in Noordhorn. Deze keer gaat het over de streek Oxwerd, direct ten westen van Noordhorn.

Speciale gast is Jan Oldenhuis. Hij geeft een lezing over de historische ontwikkelingen van dit gebied, de Oxwerderdijk en waarom deze boerderijen liggen waar ze liggen. Noordhorn ligt op de overgang van het Zuidelijk Westerkwartier en het Noordelijk Westerkwartier. Op de overgang van veen/ zand en klei. De Oude Riet aan de noordkant van Noordhorn vormt een deel van die grens. Uit deze oorsprong is ook de noodzaak van de Oxwerderdijk voortgekomen, vanwege problemen met de afwatering van het veengebied.

Ook hier dus de bekende strijd tegen het water. De verbinding Noordhorn-Grijpskerk liep in het vroegste stadium vanaf herberg De Gouden Leeuw aan de Langestraat langs Oxwerd en dan richting Friesland. Vandaar dat hier een boerderijenreeks ligt, langs deze oudste zeewering van het gebied. Over de boerderijen van Oxwerd zal onder andere stamgast Wiebe Renkema vertellen.De grens tussen Zuidelijk Westerkwartier en Noordelijk Westerkwartier is erg actueel. Deze beide gebieden vormen sinds kort weer een eenheid in de gemeente Westerkwartier. Tijd dus om het over dit historisch bijzondere ‘grensgebied’ te hebben. Jan Oldenhuis weet, mede dankzij jarenlang werken bij de Groninger Archieven, alles over het ontstaan van deze streek. Als historicus heeft hij zich altijd verdiept in de geschiedenis, bewoning en cultuur van gebieden en streken in Groningen.

Stamgasten kunnen natuurlijk ook hun verhaal vertellen. Bijvoorbeeld over het leven op Oxwerd, de veranderingen in de vorige eeuw of over de landbouw. Misschien over de relatie met Noordhorn of Niezijl. Misschien ook een beetje sterke verhalen. Want het is per slot van rekening wel de stamtafel.

De stamtafel is 27 februari om 20.00 uur in de Dörpsstee. Het dorpshuis van Noordhorn staat aan de Noorderweg 61. Entree is gratis. De avond wordt georganiseerd door de Werkgroep Noordhorn Vroeger, een samenwerking van Dorpsbelangen Noordhorn en de Historische Kring Zuidhorn.