Eline en Jacobien winnen Certamen Septentrionale op Lindenborg

REGIO - Voor alweer de achtste keer stroomde de Lindenborg vol kandidaten uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel voor Certamen Septentrionale: de onderlinge krachtmeting wie het best een tekst klassiek Grieks of klassiek Latijn kan omzetten in acceptabel Nederlands. Eline van der Horst was het beste in Grieks, Jacobien Taheij won in de Latijn-strijd.

Voor Grieks moest gezwoegd worden op een passage, gekozen uit het werk van Chariton, die verhaalt over twee prachtige mensen van hoge komaf die door de goden Eros en Aphrodite op toevallige wijze samengebracht worden. Voor Latijn knaagde de kandidaat de pen stuk op een passage uit het werk van retoricaleraar Quintilianus die mijmert over waar de beste plaats is om te schrijven. 

Van der Horst werd op de voet gevolgd door Pascalle van Setten van het Esdalcollege. De had slechts 1 punten minder en scoorde een totaal van 42 punten. Eline van Aalderen van Praedinius werde derde met 38 punten.

Winnaars van Latijn waren: Jacobien Taheij, die gevolgd werd door Tristan van der Voet en als derde eindigde Ate de Jong.