Renske Baarda wint voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

ZUIDHORN – Renske van De Borgstee uit Grijpskerk is de regionale winnaar geworden van de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Zij maakt nu kans op een plek in de provinciale finale.

‘Een goed gekozen fragment, met de juiste tempowisselingen en veel spanning. We werden helemaal meegenomen in het verhaal’, zei juryvoorzitter Jacqueline Dijkstra, raadslid gemeente Westerkwartier. De ander juryleden van deze voorronde waren Simke Eding, buurtsportcoach Sociaal werk De Schans en Rommie de Boer, leesconsulent Bibliotheken Westerkwartier. De presentatie was in handen van Giny Everts. Terwijl de jury in beraad was, traden leerlingen van de muziekschool op.

Provinciale finale

Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal strijden 152 schoolkampioenen tijdens de regionale voorronden om een plek in één van de twee halve finales. Daarvan stromen acht voorleeskanjers door naar de provinciale finale op 19 april in VanBeresteyn in Veendam. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in de schouwburg in Amstelveen voor uit hun favoriete boek. Ze strijden dan om de titel de Nationale Voorleeskampioen 2019.

Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken. In de provincie Groningen is de coördinatie van deze wedstrijd belegd bij Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is om kinderen te motiveren om te lezen en hen enthousiast te maken voor kinder- en jeugdboeken.