Zo krijgt Westerkwartier streekeigen karakter terug

REGIO - Wie wil leren hoe je een fruitboom snoeit of hoe je een boomgaard aanlegt, is bij Erven & Tuinen Westerkwartier aan het goede adres. Nieuwe workshops gaan binnenkort van start.

Bijna 50 deelnemers hebben de workshops Inrichten en Onderhoud Erf & Tuin gevolgd en krijgen deze maand een tuinadvies aan huis. De deelnemers maken volop gebruik van subsidie om bomen, struiken en bijen- en vlinderplanten voordelig aan te schaffen.

In maart start de workshops Snoeien fruitbomen & Aanleg boomgaard. Voor wie in het buitengebied van het Westerkwartier woont en fruitbomen in de tuin heeft, is de workshop interessant. Na het volgen van de workshop heeft de deelnemer genoeg kennis om zelf aan de slag te gaan met het snoeien van fruitbomen. Iedere deelnemer krijg vervolgens een tuinadvies thuis en vervolgens bestaat er de mogelijkheid tot het gebruiken van een subsidie voor streekeigen fruitbomen, bessenstruiken en snoeiwerkzaamheden in de boomgaard.

De workshop vindt op twee locaties plaats. Op maandag 11 maart van 19.30 tot 22.00 uur en zaterdag 16 maart van 9.00 tot 16.00 uur op boerderij Pabema in Zuidhorn en op maandag 18 maart van 19.30 tot 22.00 uur en zaterdag 23 maart van 9.00 tot 16.00 uur bij Staatsbosbeheer Blotevoetenhof in Opende.

Aanmelden kan via de website www.erven-tuinenwesterkwartier.nl.

Doel

Het doel van dit project is het herstel van het streekeigen karakter van het Westerkwartier en het vergroten van de natuurwaarden en biodiversiteit. Hiermee wordt het gebied aantrekkelijker om te wonen en werken. Daarnaast zijn (boeren)erven en tuinen belangrijke stapstenen in de natuur. Als deze op een natuurvriendelijke manier onderhouden worden, zijn dit paradijsjes voor tuinvogels, vlinders, bijen en allerlei andere insecten.

Samen

Erven & Tuinen Westerkwartier is een initiatief van Het NoorderErf en IVN natuur educatie in het Westerkwartier. Onder meer de gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen dragen bij aan het project.