Westerkwartiertje: ‘Onze kans komt in 2022’

WESTERKWARTIER Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en drie dorpen in de voormalige gemeente Ezinge vormen per 1 januari de gemeente Westerkwartier. Deze krant volgt de herindeling op de voet. Deze week: De Grootegaster oud-VVD-fractievoorzitter Gert van Werven (51) die nu fractieassistent is bij Sterk Westerkwartier.

Wat doet een fractieassistent?

,,In die functie blijf ik op de achtergrond een beetje bij de politiek betrokken. Waar nodig kan ik met mijn ervaring de wat minder ervaren mensen in de fractie bijstaan. Ik stond vierde op de lijst. De kans dat ik in de raad zou komen, was heel klein. Met twee zetels waren we als nieuwkomer in de politiek van het Westerkwartier heel blij.”

Uw partij heeft drie fractie-assistenten. Zijn dat er op twee raadsleden niet wat veel?

"Alle fracties hebben drie assistenten. Dat geldt ook voor D66 en 50PLUS die maar een raadszetel bezetten. Juist een kleine partij kan die assistentie wel gebruiken. Want die steun maakt mogelijk dat zo'n partij in de raadsvergadering beslagen komt.”

Westerkwartier telt twee lokalen partijen. Hoe jammer is die versnippering?

"In veel meer gemeenten zijn meerdere lokale partijen actief. Doordat VZ Westerkwartier als grootste partij uit de verkiezingen kwam, zit zij nu in de coalitie. VZ gaat een moeilijke eerste termijn van 3,5 jaar tegemoet. Want die partij wil een heleboel maar geld is er de eerste jaren niet.”

Als coalitiepartij moet VZ compromissen sluiten. Kijk naar de perikelen rond de 'illegale' zondagsopening van de Spar in Aduard.

,,Als VZ niet in de coalitie had gezeten, had die partij voor de motie van de VVD gestemd om een oogje dicht te knijpen, toen de Spar in Aduard in januari en februari alvast een paar zondagen openging. Ik snap VZ trouwens wel. In zo'n eerste gevoelige kwestie wil je als coalitiepartijen niet meteen rollebollend met elkaar over straat. Dus hielden ze de rijen gesloten. Je kunt je als lokale partij wel minder profileren ten opzichte van de kiezer als je in de coalitie zit en bestuursverantwoordelijkheid draagt. Bij de volgende verkiezingen zal blijken dat regeren een beetje verliezen is. Onze kans komt in 2022.”

Daar kunt u tegen die tijd als tweede lokale partij van profiteren toch?

"Dat hopen wij zeker te doen. Dat had VZ kunnen voorkomen door ons in deze termijn bij de coalitie te betrekken. Daar is niet voor gekozen.”

Waar moet Westerkwartier in uw ogen op inzetten?

,,Op het gebied van duurzame energie liggen er geweldige kansen. Een zonnepaneel is binnen zes jaar terugverdiend. Na die periode houdt een koper er geld aan over en doet hij of zij bovendien goede zaken voor het milieu. Met subsidie zou de gemeente dit meer moeten stimuleren. Tot nu toe blijven de subsidieregelingen beperkt tot isolatiemaatregelen, die uitsluitend gelden voor huizen met een waarde tot 150.000 euro. Zo laat de gemeente kansen liggen.”