GroenLinks kapittelt VZ

LEEK Oppositiefractie GroenLinks hekelt het standpunt van VZ Westerkwartier-voorman Ytsen van der Velde omtrent het beheer van Middag-Humsterland.

Vijf boeren uit Middag-Humsterland moeten historische sloten in dit gebied die in de loop der jaren zijn dichtgegroeid, terugbrengen in oude staat. Die maatregel werd twee jaar geleden uitgevaardigd door B en W van de voormalige gemeente Zuidhorn. Melkveehouder Hans van der Helm uit Niehove verzet zich hiertegen. Hij poogt de raadsfracties in de nieuwe gemeente Westerkwartier achter zijn bezwaren te krijgen.

Coalitiefractie VZ Westerkwartier heeft hij inmiddels al op zijn bedrijf op bezoek gehad. Hij vond met zijn bezwaren bij deze lokale partij gehoor. VZ-aanvoerder Van der Velde noemde de handhavingsmaatregel onlangs ‘belachelijk’. Volgens hem heeft de historische sloot op het bedrijf van Van der Helm (foto) al sinds jaar en dag geen functie meer voor de afwatering. De oude sloot in oude staat terugbrengen, werkt volgens hem belemmerend voor de bedrijfsvoering van de boer.

Raadslid Henk Bakker, oud-wethouder voor GroenLinks in Zuidhorn, is verontrust over de uitspraken van Van der Velde. Volgens Bakker is de voorman van de grote coalitiepartij zich onvoldoende bewust van de waarde van Middag-Humsterland als oudste cultuurlandschap van Europa. ,,Op zorgvuldige wijze is in nauw overleg met de agrariërs in het gebied een kaart ontwikkeld, waarop de historische sloten staan aangemerkt. Gezamenlijk is de afspraak gemaakt dat die sloten open moeten blijven. Daar moet je dus van afblijven’’, meent hij.

Als voor de historische sloot op het bedrijf van Van der Helm een uitzondering wordt gemaakt, leidt dat tot precedentwerking, vreest de oud-wethouder. ,,Ook andere boeren zijn indertijd aangeschreven. Die moesten soortgelijke maatregelen nemen.” Komende vrijdag gaat GroenLinks met andere raadsfracties in gesprek met Van der Helm. Bakker verwacht niet dat hij en zijn partij na dit gesprek van standpunt zijn veranderd. ,,Dat ligt niet voor de hand”, meldt hij op voorhand.