Lezing over ontstaan Middag Humsterland

EZINGE Egge Knol, conservator archeologie, geschiedenis en oude kunst van het Groninger Museum, zal op donderdag 28 februari, opnieuw zijn lezing over het ontstaan van Middag Humsterland geven.

Voor de eerste lezing, op 10 januari, waren zo veel aanmeldingen, dat er helaas mensen moesten worden teleurgesteld. De lezing vindt plaats in Museum Wierdenland, van 20:00 tot 21:00 uur, met een inloop vanaf 19:30 uur. De lezing is gratis. Aanmelden is noodzakelijk en kan via boekingen@wierdenland.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding.

Langs de zuidkant van de Waddenzee lag eeuwenlang een onbedijkt kwelderland dat vanaf 600 voor Christus door de mens in gebruik is genomen. Door te wonen op wierden, kunstmatig opgeworpen heuvels, was het mogelijk te wonen en te werken in een gebied dat af en toe door de zee werd overstroomd. Het land was uitstekend geschikt voor veeteelt, terwijl ook akkerbouw op de hoogste delen succesvol was.

Opgravingen in de wierden hebben ons prachtige voorwerpen opgeleverd, en ons veel geleerd over hoe men leefde. Maar de wisselwerking tussen mens en natuur resulteerde in allerlei ingrijpende veranderingen in het land. Ooit tijd waren Middag en Humsterland twee grote eilanden.

Uiteindelijk werd de zee door bedijkingen buiten het land gehouden. Of dat op lange termijn een zegen was, is nog de vraag. recht bij Mireille de Jong: info@erfgoedpartners.nl of 050 3130052.

Foto: Elmer Spaargaren / paardengraf