Fotograferen: waarom zou je?

EZINGE Iedereen maakt tegenwoordig foto’s. De fotografie is sinds de komst van de smartphone volledig gedemocratiseerd. Fotografie is een communicatiemiddel.

Maar wat wil je eigenlijk communiceren als je een foto maakt? Lang niet iedereen vraagt zich dat af. Op 24 februari 2019 houdt de Doesburgse filosoof en fotograaf Ruud Smit een lezing over zijn (landschaps)fotografie in Museum Wierdenland in Ezinge. Hij fotografeert vanuit de filosofie dat je foto’s beter worden als je je afvraagt wat je er precies mee wilt communiceren. Sterker nog: met die vraag alleen ben je er nog niet. Wat ga je met je foto’s doen? Wil je zeldzame beelden maken of maak je dezelfde foto’s als iedereen?

We zitten midden in ‘het grijze seizoen’. De lucht is grijs, de velden zijn grijs, en ook het water is grijs. Als je pech hebt is er weinig licht. Toch fotograferen – of liever wachten? Kunstlicht gebruiken dan maar? Ruud doet dat liever niet: ,,Werken met dit ‘saaie’ weer is een van de spannendste opdrachten die je kunt bedenken.”

In zijn lezing geeft Ruud Smit tekst en uitleg bij welke keuzes hij maakt. Hij doet dat aan de hand van voorbeelden uit eigen werk. Smit houdt ervan om met de aanwezigen in gesprek te gaan. Voor wie nu al wil kennismaken met het werk van Ruud Smit: zijn fotoproject ‘Noordpolderzijl’ is momenteel in Museum Wierdenland te zien.

De lezing start om 14.00 uur. De toegang is gratis bij bezoek aan het museum.