Na al dat kersteten: balansen

Westerkwartier - Tijdens de kerstdagen laten mensen zich wel eens verleiden om veel te veel te eten en te drinken. Een dag meer calorieën binnen krijgen is volgens het Voedingscentrum geen enkel probleem. Een balansdag kan een goede oplossing zijn.

Op een balansdag is het niet de bedoeling maaltijden over te slaan of extreem weinig te eten, stelt het Voedingscentrum op de eigen website. Drie maaltijden volgens de uitgangspunten van de Schijf van Vijf zijn ook op je balansdag de basis:
  • eet gevarieerd;
  • niet te veel en beweeg;
  • gebruik minder verzadigd vet;
  • eet volop groente, fruit en brood;
  • ga veilig met voedsel om.
Op de balansdag kun je de extra calorieën van een dagje ‘meer’ compenseren door gezond en caloriearm te eten en meer te bewegen. Zonder dieet. Door te letten op wat je kiest, zorg je ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan normaal. Hierdoor kan je lichaam de extra’s van de dag ervoor verbruiken en word je al met al niet zwaarder. Het Voedingscentrum geeft op de eigen site diverse eettips voor een balansdag. Het Voedingscentrum geeft ook een aantal voorzetjes als kerstmenu