Grijpskerkster dames haken mee aan werelddeken

GRIJPSKERK - Dames uit Grijpskerk werken mee aan de grootste gehaakte deken ter wereld. Zo meldden we in het Westerkwartier van 11 april.

Het resultaat van het van oorsprong Friese project is dit weekend aan het publiek gepresenteerd. De in totaal 10.820 dekens van elk 1.40 meter bij twee meter vormen samen een oppervlak van 30.296 vierkante meter oftewel ruim vijf voetbalvelden.

Horden publiek kwamen direct zaterdag al af op het unieke project dat gestalte kreeg in het park bij Vijversburg te Tytsjerk onder de rook van Leeuwarden. Het textiel ligt gespreid op een ondergrond van plastic en wordt met saté-stokjes bij elkaar gehouden. Ook het uitstallen en aan elkaar verbinden is voor de tientallen vrijwilligers een massieve klus geweest. Speciaal vanwege de grootte is er halverwege een looppad over de dekens heen gecreȅerd, zodat niet iedereen een lange wandeling behoeft te maken. Het idee al hakende groepen, culturen en landen met elkaar te verbinden, is afkomstig van Esmeralda de Vries uit Leeuwarden en haar vriendin Monique van der Hoek.

Binnen het grotere project ‘’Culturele Hoofdstad 2018’ is het vanuit Leeuwarden georganiseerd. In vier jaar tijd groeide het aantal deelnemers vanuit een sfeer van families, clubs, verenigingen en stichtingen met wortels in Fryslȃn naar duizenden vrouwen in vijftig landen.

Ook vanuit Grijpskerk, waar verhoudingsgewijs veel Friezen wonen, werd snel aansluiting gezocht. Bijzonderheid vormde een deken van een 94-jarige vrouw uit Hoogeveen waaraan ze tot haar laatste levensdagen heeft gewerkt. De deken is nadien voltooid door haar (klein-)kinderen en voorzien van de gehaakte letters O M A. Hiervoor werd een speciaal plekje gereserveerd bij het karakteristieke Theehuisje in het park waar de OMA-deken apart werd tentoongesteld met daarbij een tekstverklaring over deze achtergrond. Het spreekt voor zich dat de werelddeken in aanmerking komt voor vermelding in het Guiness Book of Records. Officieel is de registratie hiervoor nog in behandeling.