Wollig dagje op Oosterheerdtboerderij

LEEK -„Bij mijn kapper duurt het langer.” Een mevrouw kijkt vol bewondering naar de scheerderskunsten van Johannes Kloosterman. De schaapscheerder uit Zevenhuizen is vanmorgen om 6.00 begonnen op de Oosterheerdt boerderij van Mike en Ria van der Most op het Nienoordterrein. Zo’n honderdvijftig schapen worden vandaag een stukje lichter gemaakt.

De beesten geven geen kik als de scheerkam in snelle halen over de vachten wordt gehaald. „Goed beetpakken is het halve werk”, zegt Johannes. In de maanden februari, maart en april is Kloosterman zeven dagen per week in touw. Met drie euro per schaap verdient hij een goede boterham. De rest van het jaar is het scheeraanbod minder dus moet hij in deze periode flink aan de bak. „Je moet er een beetje gek voor zijn”, lacht hij.

De vachten worden op een grote bult gegooid. Voor tien euro per stuk kun je een mooi stukje wol meekrijgen. „Ik spin de vachten eerst, daarna brei ik er van alles van”, vertelt een bezoekster. Ze wijst naar haar man. „Hij heeft al drie vesten versleten.”

Kloosterman is Nederlands kampioen schaapscheren. „Over anderhalf jaar moet hij zijn titel verdedigen op de Dag van het schaap in Ermelo”, zegt Yvette Niemeijer. Zij is werkzaam is op de boerderij en doet daar alles wat met schapen te maken heeft. „Ik kan ook schapen scheren, maar niet zo snel als Johannes.”

Johannes is solidair met zijn schapen. Ook híj doet even zijn jas uit. Tijd voor koffie.

Ineke Doornbos