Blaft je hond als een boer met kiespijn?

ZUIDHORN - Acht van de tien honden en twee van de drie katten heeft al op 3-jarige leeftijd last van het gebit. De belangrijkste oorzaak hiervan is tandplak en daardoor vorming van tandsteen.

Om ernstige gevolgen voor het gebit te voorkómen is het belangrijk om het gebit goed te verzorgen en te onderhouden. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen zeer ernstige gevolgenhebben voor de gezondheid, variërend van slechte adem (stinken uit de bek) tot verlies van veel tanden. In een ernstig geval kan het zelfs ontstekingen in belangrijke organen, zoals hart, lever en nieren, veroorzaken.

Bij konijnen en knaagdieren zijn gebitsproblemen soms te herkennen aan dat de voortanden langs elkaar groeien en niet afslijten, waardoor het dier bijna geen

voedsel meer kan opnemen. Het probleem is niet altijd aan de buitenkant te zien en kan zich ook voordoen bij de kiezen, wat er voor zorgt dat het dier geen voedsel

meer kan kauwen. Net als bij mensen zijn gebitsproblemen bij dieren ook zeer pijnlijk.

In februari besteedt Dierenartsenpraktijk Zuidhorn-Reitdiep extra aandacht aan de groeiende gebitsproblemen bij huisdieren. Huisdiereigenaren mogen het gebit van de hond, kat, knaagdier of konijn GRATIS en zonder afspraak laten controleren: heel de maand februari op woensdagochtend van 10:00-11:00 of op vrijdagmiddag van 15:30-16:30 bij Dierenartsenpraktijk Zuidhorn.