Brandweer is in 91 procent van de gevallen op tijd

Regio - De brandweer was vorig jaar in 91 procent van de gevallen binnen de gestelde normtijd op de plaats van het incident voor hulpverlening. Dat blijkt uit cijfers van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD).

Alle brandweerposten in Drenthe vallen hieronder. De grenzen van de veiligheidsregio zijn gelijk aan de provinciegrenzen. De twaalf burgemeesters van Drenthe vormen het bestuur van de VRD.

Voor de meeste gebouwen geldt dat de brandweer binnen acht minuten aanwezig moet zijn. Deze normtijd verschilt echter per gebruiksfunctie van bedrijven. Voor gebouwen met een winkelfunctie met gesloten constructie, gebouwen met een woonfunctie boven een gebouw met een winkelfunctie of gebouwen met een celfunctie geldt een norm van vijf minuten.

De brandweer heeft een minuut extra de tijd bij portiekwoningen, portiekflats of gebouwen met een woonfunctie voor verminderd zelfredzamen. Bij gebouwen met een kantoorfunctie, industriefunctie, sportfunctie, bijeenkomstfunctie of een overige gebruiksfunctie geldt een norm van tien minuten.

De norm van acht minuten geldt voor de overige gebouwen met een woonfunctie, of voor gebouwen met een winkel-, gezondheidszorg-, onderwijs- of logiesfunctie.

3.323 Incidenten

In totaal waren er vorig jaar 3.323 incidenten in de provincie Drenthe. 2.212 Incidenten daarvan waren brandincidenten. Dat zijn incidenten waarbij de brandweer om hulp is gevraagd bij (een vermoeden van) brand.

Het aantal incidenten waarbij de brandweer om hulp is gevraagd en waarbij het gaat om een woningbrand is 160 keer.

De brandweer is 1.102 keer opgeroepen voor voor incidenten, waarbij er geen sprake is van brand. Dit gaat onder andere om storm- of wateroverlast en verkeersongevallen. Voor dit laatste geval is de brandweer 233 keer opgeroepen.

Onnodig uitgerukt

In 40% van de gevallen dat de brandweer een melding van een automatische brandmeldinstallatie kreeg via de meldkamer, was er geen brandweerinzet nodig. In 2018 ontving de meldkamer 1933 brandmeldingen door een automatische brandmeldinstallatie. Dit is inclusief particuliere alarmcentrales.

Na verificatie bleek dat in 1091 van deze gevallen er geen brandweerinzet nodig was. In sommige gevallen was er wel wat aan de hand, maar was de hulp van de brandweer niet nodig. De brandweer rukte 781 keer uit terwijl het niet nodig was.

Uitgaven: 29,1 miljoen euro

De jaarlijkse uitgaven van de VR Drenthe is 29,1 miljoen euro. Hiervan dragen de gemeente verreweg het meeste bij: 23,7 miljoen. De rest, 5,4 miljoen, komt van het Rijk.

Vrijwilligers

Onder de Veiligheidsregio Drenthe zijn er 240 mensen in vaste dienst of werken via een tijdelijke aanstelling. Ook de beroepsbrandweer valt hieronder.

Er werken 752 vrijwilligers bij de brandweer in Drenthe. VRD zoekt echter nog flink wat vrijwilligers. De brandweerposten in Beilen, Coevorden, Dwingeloo, Eelde, 2e Exloërmond, Gasselternijveen, Gieten, Meppel, Roden, Ruinen, Schoonebeek, Smilde, Veenhuizen, Zuidwolde en Zweelo zijn allemaal op zoek naar vrijwilligers.

Vrijwilligers ontvangen een financiële vergoeding in de vorm van een kleine vaste jaarvergoeding. Daarnaast ontvangen ze een vergoeding voor uitrukuren en oefenuren.

Drenthe kent vier jeugdbrandweerkorpsen: in Assen, Coevorden, Hoogeveen en Meppel. In totaal tellen zij 70 jeugdleden.