Het Westerkwartiertje | Twee stokpaardjes

WESTERKWARTIER - Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn vormen per 1 januari de nieuwe gemeente Westerkwartier. Deze krant volgt de herindeling op de voet. Deze week: VVD-raadslid Ina van Deventer (51) uit Boerakker, die voordien ruim vier jaar raadslid was in Marum.

Hoe bevalt het raadslidmaatschap in de nieuwe gemeente?

,,Ik heb nog maar een reguliere raadsvergadering bijgewoond. Op 2 januari toen mijn 32 collega's werden geinstalleerd, was ik op vakantie op Curacao. Ik was daar met mijn man en kinderen vanwege ons 25-jarig huwelijksfeest. Dat had tijdig aangegeven bij griffier Jan de Jong. Toen wist ik nog niet of ik uberhaupt raadslid zou worden.”

Hoe kijkt u terug op de verkiezingen?

,,Omdat ik ook campagneleider was voor de VVD was dat een enerverende tijd. Overal waren forumavonden. Wij vlogen van hot naar her. Wel twee- tot driemaal waren wij bijvoorbeeld in Feerwerd en Garnwerd. Voor onze leden schreven wij een autopuzzelrit uit om de nieuwe gemeente goed te leren kennen.”

Hoe tevreden bent u met drie raadsleden voor de VVD?

,,Gezien de omstandigheden was dit het maximale aantal. Op alle perikelen binnen de VVD die zich hebben voorgedaan, kijk ik liever niet terug. Dat is nu klaar. Gelukkig kan ik met de oud-VVD'ers die nu actief zijn in de politiek van het Westerkwartier, prima door een deur. De partijperikelen kwamen voort uit de interne regels. Daarbij ging het om functies en niet om de mensen zelf.”

Wat wilt u bereiken in de nieuwe gemeente?

,,De bouw van zogenoemde tiny houses zijn mijn stokpaardje. Van deze kleine huizen die 50.000 tot 60.000 euro kosten, hadden we er bijna zes gerealiseerd in Noordwijk. Daar is het uiteindelijk niet van gekomen vanwege bezwaren van omwonenden. In de nieuwe gemeente kan de bouw van tiny houses worden meegenomen in de ontwikkeling van een woonwijk. Dan verwacht ik dat die bezwaren uitblijven. Dat er vraag is naar tiny houses lijdt geen twijfel. Veel starters kunnen op de woningmarkt niet terecht omdat een hypotheek op een woning van rond de twee ton voor velen onbereikbaar is.”

En andere wensen?

,,Persoonlijk ben ik een groot voorstander van welstandsvrij bouwen. In Marum hebben we daarmee hele goede ervaringen opgedaan. Als het aan mij ligt, doet dit goede voorbeeld volgen in het Westerkwartier.”