Ineke schrijft | In de soep

Een begeleidster van een Amsterdams kinderdagverblijf laat haar peuters met blote voeten door de sneeuw lopen en plaatst hiervan een foto op Facebook. De pedagogische reacties zijn niet van de lucht. Het sneeuwtrappelen zou longontsteking tot gevolg kunnen hebben.

Ik neem aan dat die begeleidster de peuters niet urenlang in de sneeuw heeft laten ronddrentelen. Aan bevroren voetjes heeft niemand iets. Maar longontsteking krijgen van een paar stapjes in de sneeuw slaat de plank volledig mis. Het is net als blaasontsteking krijgen van te korte rokjes of kou vatten door zonder jas naar buiten te gaan.

Kou is niet fijn. Ik dacht dat dit voor iedereen gold. Maar als ik meiden, bij temperaturen van min vijf, met enkelsokjes in hun sneakers zie lopen begin ik daar toch ernstig aan te twijfelen. Ook mijn zoon gaat de hele winter met zijn zomerjas de deur uit. Daaronder draagt hij vaak een shirtje met korte mouwen alsof het hoogzomer is. Ik zal de laatste zijn om hier een stokje voor te steken en heb mijn pogingen dit te begrijpen al lang gestaakt.

Een mens kan wat hebben. Vroeger dronk ik, samen met een vriendinnetje, uit de plassen water op de straat. Dat er besmeurde autowielen door heen hadden gereden bedachten we niet eens. We hadden dorst, wilden niet naar huis en het water was voor handen. We aten rode besjes, stukken rabarber en zure appels rechtstreeks uit de natuur en kregen er nooit buikkrampen van.

Mijn sterke maag heb ik ongetwijfeld ook te danken aan mijn moeder. Van haar mocht ik vroeger het rauwe gehakt proeven als zij er balletjes van draaide voor de soep. Tegenwoordig mag je nog maar twee keer per week een ei en is het eten van beschimmeld brood uit den boze. Dat laatste is uiteraard niet smakelijk maar wat overkomt je ervan als het toch eens gebeurt?

Dus die actie van die Amsterdamse peuterleidster juich ik van harte toe. Ze heeft vast vroeger zelf ook met blote voeten door de sneeuw gebanjerd. Misschien is haar volgende plan wel om samen met de kinderen soepballetjes te draaien. Zolang ze het niet op Facebook zet kraait er geen haan naar.