Aasgieren: levenslessen met een lach

DEN HAM-FRANSUM - De toneelclub van het Plaatselijk Nut Den Ham – Fransum heeft op 19 januari 2019 de jaarlijkse toneeluitvoering in ’t Hoge Hof in Aduard gehouden.

Piet en Ank, broer en zus (hilarisch gespeeld door routiniers Henk Veldstra en Henny ter Veer – Franssens), wonen na een brand in bij hun pinnige zus Klara (Tjitske van Gosliga). Ze worden er behandeld als personeel, zelfs hun post wordt gelezen, ook de brief van de brandverzekering. Iedereen probeert op zijn eigen manier het geld te bemachtigen, zelfs de postbode (gespeeld door Cor Mechielsen).

De beide dochters van Klara, Angela en Wilma (mooie rollen van de debutanten Emma Veldstra - van Dellen en Mariëlle Mechielsen) zeggen oom en tante te willen helpen, maar alleen Wilma heeft het hart echt op de juiste plaats. Het lijkt er zelfs op alsof de vrouwenverslindende verzekeringsagent Dirk-Jan, vriend van Wilma (knap gespeeld door debutant Goitzen Dijk) vuil spel speelt, maar uiteindelijk wint zijn beroepstrots het van de mooie kansen met geld van anderen. Het was opletten geblazen want de ‘aasgieren’ bedenken voortdurend nieuwe manieren om aan het geld van Piet en Ank te komen.

Daarbij schuwen zij niets: schimmige contracten, een aanzoek, opkomende en verdwijnende liefdes: het volgt elkaar in snel tempo op. Maar de waarheid en echte liefde overwinnen altijd en uiteindelijk kunnen Piet en Ank het verzekeringsgeld zelf houden en leven Wilma en Dirk-Jan nog lang en gelukkig. Pietsje Koning-Van Gosliga was onmisbaar als souffleuse en al met al heeft de volle zaal een avond heerlijk gelachen en genoten!