Historisch Correct | Het huis staat er niet meer

LEEK - Een huis wordt gebouwd, en een huis wordt afgebroken. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Op het moment dat ik dit schrijf, zondagmorgen 20 januari 2019, kijk ik even op mijn computer naar Google Maps.

Dan zie ik het huis nog staan, op het adres Tolberterstraat 53 te Leek. Maar onder aan het beeld staat geschreven: opnamedatum afbeelding mei 2018. In oktober 2018 is het huis gesloopt. Ik had wat met dat huis. Ik ben er namelijk geboren. Het huis is daar neergezet door Folkert Hut, die daar een timmerbedrijf begon. Ik pak even een wandelboekje uit 1928 erbij. En ik kan het niet laten even wat te citeren: ‘Een duiker voert ons over de Molenbeek en verder gaat het langs de bloeiende Vakteekenschool, de Openb. lag. school, het Postkantoor, de Watertoren en de Courant- en Handelsdrukkerij naar het Tramstation. Tegenover het station voert een oprijlaan naar de grootste Nienoortsboerderij. Wij bereiken Lutje-Leek, waarvan de bewoners een prachtig uitzicht hebben op de weiden en bosschen van Nienoort.’

Tja, nostalgie. Heel herkenbaar voor de oudere Leeksters. En ook voor de jongere Leeksters met historische interesse. Mijn geboortehuis stond dus vroeger in het zogenaamde Lutje-Leek. (Letterlijk dus Klein-Leek.) In de jaren dertig werd het uitzicht trouwens wat minder. Er werden namelijk huizen gebouwd aan de overzijde van de weg. En tegenwoordig kun je toch niet meer ontkennen dat de plek in het centrum van (groot) Leek ligt. De laatste bewoner van Tolberterstraat 53 heette ook Folkert Hut, en was een kleinzoon van de eerste bewoner. Maar in de jaren zestig woonden mijn ouders er dus. En de foto is afkomstig van mijn ouders, gekocht van een rondtrekkende fotograaf. De foto is door hem ingekleurd. Er zouden dus meer zulke foto’s uit die tijd moeten bestaan?

Albert Graansma