Tien jaar ‘museumgasten’

NIEZIJL Dertien jaar geleden sloot supermarkt Spar in Niezijl de deuren. De winkel die vrijkwam ruimden de eigenaren Hein en Tineke Nauta drie jaar later in voor het inrichten van een museum.

Het gaat om het zogenoemde blik-, trommel en oudhedenmuseum. Drommen bezoekers trekt het museum niet. ,,We zitten hier niet in toeristisch gebied’’, verklaart Hein Nauta (67). Toch hebben hij en zijn vrouw aan belangstelling niet te klagen. Met de regelmaat van de klok vinden hier in huiselijke sfeer feesten en partijen plaats.

Tussen de met merkblikken en -trommels volgestouwde wanden staat een grote tafel, waaraan tientallen gasten kunnen aanschuiven. Families maken regelmatig gebruik van de gastvrijheid van de familie Nauta om hier verjaardagsfeestjes, trouwjubilea en neven- en nichtendagen te houden. Vrouwengroepen en verzorgingshuizen houden lezingen en bingoavonden in het museum.

Zaterdag was het weer een drukte van belang. Tineke Nauta (60) legt uit: ,,Niezijl kende een 50-plusgroep bestaande uit inwoners en oud-inwoners van het dorp die een keer of zes per jaar bij elkaar kwamen. Juist toen wij onze supermarkt werd gesloten, werd de 50-plus opgeheven. Wij hebben toen een nieuwe groep opgericht van mensen die wij aanduiden als ‘museumgasten’. Allemaal zijn ze geboren en getogen in Niezijl. De meesten zijn 65 jaar en ouder en komen bijeen om hier gezellig samen koffie te drinken, een drankje en hapje te nuttigen en soms een warme maaltijd te nuttigen.

Vanwege hun tienjarig bestaan kwamen ‘de museumgasten’ zaterdag bijeen in feestelijke sfeer. De artieste Astrid Wevers, alias Gre Parelmoer, ook wel bekend als 'Koningin van Pieterburen', heette de gasten ‘s morgens bij de deur welkom. Met haar (zang-)optredens zorgde zij voor veel hilarisch vermaak. ,,Wat zat in dit pand voor het museum hier werd geopend?’’ luidde één van de vragen die tijdens een quiz moesten worden beantwoord. Uiteraard wisten de meeste gasten het juiste antwoord: de Spar. Eén van de gasten antwoordde: ‘de Gruyter’. Parelmoer reageerde: ,,Ben jij wel goed?’’

De feestelijke dag werd mogelijk gemaakt door een gift van de voormalige SNS-bank in Grijpskerk. De Nauta’s laten de mijlpaal niet ongemerkt voorbij gaan. Komende woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag kunnen belangstellenden kosteloos naar binnenlopen om de blikken, trommels en andere oudheden die veel herkenning oproepen, te bewonderen. Dat is op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag; alle dagen van 10 tot 16 uur.