Het Westerkwartiertje: ‘Geen blokkades

WESTERKWARTIER Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn vormen samen per 1 januari de nieuwe gemeente Westerkwartier. Deze krant volgt de herindeling op de voet. Deze week: GroenLinks-raadslid Han Warmelink (56) uit Feerwerd in het gebied Middag dat nu ook onderdeel is van de nieuwe gemeente.

Twee jaar geleden konden Ezinge, Feerwerd en Garnwerd zich uitspreken over indeling bij Westerkwartier of Het Hogeland. Waarop viel uw keus indertijd?

,,Ik koos voor Het Hogeland omdat ik vanuit Feerwerd nu eenmaal meer georienteerd was op Winsum dan op Zuidhorn. Dat gold voor meer inwoners van Feerwerd en Garnwerd. Omdat het grotere dorp Ezinge vrij massaal voor Westerkwartier koos, is het uiteindelijk die gemeente geworden. Daar kan ik heel goed mee leven.”

U bent de enige vertegenwoordiger in de gemeenteraad uit het gebied Winsum. Wat zijn de speerpunten die u gaat inbrengen?

,,Ik zal aandacht vragen voor het bijzondere landschap van Middag-Humsterland. Dat landschap moet in tact blijven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de loop van de sloten die boeren moeten respecteren. Als dat een belemmering betekent voor de bedrijfsvoering, is dat maar zo. Boeren die hier komen, weten dit als zij zich hier vestigen.”

Nog andere speerpunten?

,,Al heel lang is in Garnwerd gestreden voor behoud van de school. Ook de instandhouding van de samenwerkingsschool in Ezinge is van groot belang. Als de opheffingsnormen in het geding komen, vind ik dat hiermee in deze gevallen heel soepel moet worden omgegaan.Want veel keus is er verder niet voor de ouders in deze dorpen.”

In hoeverre bent u bekend met het Westerkwartier?

,,Ik ben een fervent sportfietser. Tot voor kort fietste ik vaker in het waddengebied dan bijvoorbeeld het zuidelijk Westerkwartier. Met het coulisselandschap ben ik wat minder vertrouwd. Nu ik raadslid ben, heb ik mijn fietsroutes wel wat aangepast. Want ik wil wel me wel orienteren als er keuzes moeten worden gemaakt in dorpen.”

U trad samen met fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek op als onderhandelaar namens GroenLinks bij de coalitievorming. Uw partij stond al snel buitenspel. Hebt u fouten gemaakt?

,,Wij voerden zegge en schrijve twee gesprekken van ieder een uur met de (in)formateur. Het eerste gesprek was orienterend van karakter. In het tweede gesprek kregen wij zeven punten voorgelegd die VZ Westerkwartier en ChristenUnie als grootste partijen wilden doorvoeren. Aan alle zeven punten wilden wij meewerken. We hebben geen blokkades gelegd.Tien minuten na ons tweede gesprek ging het persbericht uit dat VZ en CU door wilden gaan met CDA en PvdA. Zo is het gelopen. Dus geloof ik niet dat wij zaken anders hadden moeten doen.”

Kunnen we harde oppositie verwachten van GroenLinks?

"Wij zijn er zeker niet op uit om onze gram te halen nu we bij de coalitievorming buiten de boot zijn gevallen. Ik verbaas me wel over beloftes die de coalitiepartijen voorafgaand aan de verkiezingen deden, waarover inmiddels met geen woord meer wordt gerept. Van ons mag verwacht worden dat we de coalitiepartijen hieraan blijven herinneren.''