Klaar voor natuurijs

NIEKERK - Niekerker Karst Doornbos (84) uit Niekerk die zich zijn leven lang bezighield met schaatsenslijpen, heeft een opvolger gevonden in de persoon van Derk Bonnema (61) uit het naburige Oldekerk.

,,Maak je borst maar nat. Volgende week krijg je het héél druk.’’ Met het oog op de verwachte vorst gaf Karst Doornbos eind vorige week die waarschuwing aan zijn opvolger Derk Bonnema uit Oldekerk.

Tien jaar geleden polste Doornbos de nieuwe man al heel voorzichtig: ,,Als ik stop wil je mijn opvolger worden?’’ Twee jaar geleden zei Doornbos nog in een vraaggesprek tegen deze krant dat hij er niet over piekerde om met zijn slijpactiviteiten te stoppen. Doornbos tobt al langer met zijn gezondheid. Hij gaat door het leven met slechts één long. Augustus vorig jaar kreeg de wisseling van de wacht eindelijk zijn beslag.

De beide vaklieden kennen elkaar al jaren. Doornbos: ,,Ik runde jarenlang een bouwbedrijf. Een jaar of tien geleden dacht ik na over een nieuw te ontwikkelen houtbewerkingsmachine.’’ Zijn opvolger Bonnema is instrumentenmaker van beroep. In opdracht vervaardigde deze een onderdeel van die machine. Ook de vernuftige slijpmachine waarmee Doornbos jarenlang werkte, werd door Bonnema geconstrueerd. Sinds de overdracht augustus vorig jaar staat zijn ‘eigen’ slijpmachine in de werkplaats van Bonnema aan de Eekebuursterweg 16 in Oldekerk.

Doornbos roemt de capaciteiten van de slijpmachine waaraan hij en zijn opvolger jarenlang met uiterste precisie sleutelden. Doornbos: ,,De machine slijpt de rondingen van de schaats haarscherp en zuiver. Daar mankeert geen duizendste millimeter aan. En het mooie is: de scheuvel glijdt op het ijs veel lichter.’’ De technische foef die hier achter zit, willen de beide ambachtslieden niet kwijt: ,,Na een heerlijke maaltijd vraag je de chef-kok toch ook niet naar het recept dat hij gebruikt?’’

Hoewel zich nu een vorstperiode aandient, gaat het bij Karst Doornbos niet meer kriebelen. ,,Het slijpen op zich, mis ik niet echt. Wat ik wél mis, is het dagelijkse contact met de klanten.’’ Ondanks dat er vorst in de lucht hangt, houdt ook zijn opvolger Bonnema het kriebelgevoel nog redelijk in toom. Maar klaar voor de grote drukte van schaatsliefhebbers die zich straks willen gaan uitleven op het natuurijs, is hij al wel: ,,Ik doe dit slijpwerk naast een gewone baan. In ben actief in de werkvoorbereiding. Maar als er natuurijs ligt en de scheuvelaars melden zich in groten getale om hun schaatsen door mij te laten slijpen, neem ik snipperdagen. Voor een tevreden klant heb ik heel wat over.’’