Foppe de Haan traint VEV'67 Walking Football

LEEK - Foppe de Haan was aanwezig in Leek om de mannen van Walking Football te trainen. Het werd een mooie ochtend.

Het is 09:30 en de kantine loopt lekker vol. Foppe is er al en geniet van z’n bakje koffie. De initiator van het bezoek van Foppe, Johan Wardenier, heet iedereen welkom. Hij wordt emotioneel terwijl hij terug gaat in de tijd. Hij speelde bij sc Heerenveen A1 met als trainer een jonge Foppe de Haan. Later kwamen Johan en Foppe elkaar weer tegen op het CIOS in Heerenveen.

Helaas is Foppe te geblesseerd om een training te geven. Maar hij gaat wel mee naar buiten. Eerst gaan de mannen van VEV’67 Walking Football met Foppe op de foto. En ééntje wil graag samen met Foppe op de foto. Na de warming-up worden de teams samengesteld en beginnen de wedstrijden. Je ziet Foppe genieten van wat de mannen doen en hij kan het niet laten om zich met het spel te bemoeien.

“Hé! Niet rennen, jij! Lopen mag je”, “Mooie pass!”, “Beste goal”, maar dan wel op de manier zoals alleen Foppe ‘goal’ kan zeggen. Gewoon, met een harde G. Foppe geniet als Jaap van der Til roept naar de tegenpartij, die in balbezit is: „Hier, ik sta helemaal vrij!” Pardoes krijgt hij de bal toegespeeld. Foppe de Haan: “Dat deed Maarten de Jong een keer in de Eredivisie, geweldig.”

Er wordt een balletje opgegooid, dat Maarten de Jong - toch Mister Heerenveen - maar één ding fout heeft gedaan. Foppe wist direct wat er bedoeld werd. „Ja, hij is naar FC Groningen gegaan...” Als de training is afgelopen neemt Foppe het woord om te praten over het Foppe Fonds. Hier is hij het uithangbord van.

Het Foppe Fonds zet zich in voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten. Door te sporten of te spelen krijgen kinderen energie en levenslust. Door het geven van een bijdrage kan het Foppe Fonds ervoor zorgen dat een kind weer straalt en plezier heeft. Zelfs als het allemaal even niet gemakkelijk is: een kind hoort te spelen!

Het Foppe Fonds dankt de naam aan Foppe de Haan en om met zijn woorden te spreken: “Als kind wil je natuurlijk sporten. Soms is het bijna onmogelijk en dan helpen wij. Wij maken het onmogelijke mogelijk!”