Ineke schrijft | ‘Je’dingetjes

TV ster Nicolette Kluijver plaatste afgelopen vrijdag op Instagram een suggestieve quote over het einde van haar huwelijk.’We zullen de beste vriendjes blijven’, schreef ze eronder.

Vriendjes, maatjes, gabbertjes, whatever. Verkleinwoorden lijken steeds populairder. ‘Ik ga vanavond een hapje eten met mijn vriendinnetjes en dan nemen we er een lekker roseetje bij. Aan een tafeltje met kaarsjes in een heerlijk restaurantje. En misschien maken we dan wel plannetjes voor een heerlijk weekendje in een hotelletje. En dat is (omdat ‘gezelligje’ nou eenmaal niet klinkt) zo gezellie!’

Toen ik een jaar of tien was liep ik samen met mijn zusje in de 5 mei optocht achter een spandoek met daarop: ‘Al zijn de oudjes nog zo min, toch eren zij de koningin.’Mijn tante was op zijn minst gezegd niet blij met deze spreuk. Niet vanwege de onderdanigheid richting het koningshuis of het woord ‘min’ maar om het denigrerende ‘oudjes’. Toen dacht ik waarschijnlijk: ‘Mens maak je niet druk, gun ons een euh.... feestje.’ Later snapte ik haar afkeer helemaal. Omdat mensen van een zekere leeftijd niet voor vol worden aangezien en hooguit weg worden gezet als vertederend. Zoals ik laatst iemand hoorde vertellen over een paar oudjes, die voordat ze gingen wandelen, eerst hun rollator uit de auto hesen. Dat zag er zo lief uit.

Mijn kapster heeft het altijd over ‘kleertjes, oogjes en boodschapjes’. Dat klinkt mij, waarschijnlijk vanwege haar Turkse accent, als muziek in de oren. Ook een woord als ‘liefje’ accepteer ik volledig. Dat komt omdat mijn oudste zoon, toen hij een baby was, die bijnaam van mijn zusje kreeg. Uiteraard is dat nog steeds een absolute waarheid. Maar als het over ‘mijn mannetje, mijn vrouwtje of (nog erger) mijn dinnetje(s)’ gaat kun je het verhaal toch eigenlijk niet meer serieus nemen?

En dan is er wél een woord voorhanden wat volledig legitiem als verkleinwoord gebruikt mag worden en dan moet dat toch weer vergroot worden. Het jeukwoord ‘meis’. Hoe vaak hoor je niet:’Kom op meis!’ ‘Meis, ik hou van je’. ‘Alles goed meis?’

Je zou er toch een staart van krijgen? Nou vooruit, een kleintje dan.