Hammingh wacht overname

GARNWERD - Exploitant Sander Vrieling werkt aan een overname al op korte termijn van het gerenommeerde café-restaurant Hammingh aan het Reitdiep in Ganwerd.

Vrieling is in gesprek met een overname-kandidaat. Hij verwacht over twee weken meer duidelijkheid. Volgens hem liggen ,,redenen in de privésfeer’’ ten grondslag aan de overname.

Op de loonlijst prijken rond de twintig namen van (parttime) medewerkers. Volgens een medewerker die anoniem wil blijven, heeft het bedrijf betalingsproblemen. Personeelsleden en leveranciers wachten nog op hun geld. Er zou een plan liggen om de rechtbank te vragen uitstel betaling aan te vragen. Hoe hoog de schuld is opgelopen, is niet bekend.

Gesloten

Sinds oudejaarsdag is het markante café-restaurant aan het Reitdiep gesloten. Woensdag ging het bedrijf weer open, maar vrijdag kwamen bezoekers voor een dichte deur. Volgens Vrieling had dat te maken met een trouwpartij. ,,Dit weekeinde zijn we gewoon open.’’ Nog voordat de overname wordt rondgemaakt, moet nog een verbouwing worden uitgevoerd, meldt hij. Aan de achterkant van het pand zijn steigers aangebracht. Vanwege deze verbouwing moet het bedrijf vóór februari volgens exploitant Vrieling nog wel een tijdje dicht.

Vrieling huurt het horecapand dat 180 jaar geleden werd gesticht, sinds een jaar van vastgoedeigenaar Matthijs van der Ploeg uit Zoutkamp. Begin vorig jaar nam hij samen met zijn oom, Frans Verhage uit Heiloo die uit Groningen afkomstig is, de exploitatie over van Margriet van der Spek en Bert Lange die het café-restaurant voordien vijfentwintig jaar lang bestierden. Inmiddels trok Verhage zich om onbekende redenen terug. De website van het café-restaurant is al enige tijd uit de lucht.

Zoektocht

Pandeigenaar Van der Ploeg toont zich in reactie verbaasd over de huidige overnamegesprekken. Hij blijkt hiervan niet op de hoogte en noemt het ‘onfatsoenlijk’ dat zijn huurder een zoektocht is begonnen naar een nieuwe huurder zonder hem als huurbaas hierover in te lichten. Volgens hem is er geen sprake van een huurschuld.

Van der Ploeg is al even verbaasd over de benodigde verbouwing die de huidige huurder wil: ,,Ik zie niet niet in waarom er verbouwd moet worden, want het pand is up to date.’’ Hij beschikte tot het telefoontje vrijdag van deze krant naar eigen zeggen niet over signalen dat zaken niet goed marcheren binnen café-restaurant Hammingh. ,,Twee weken geleden was ik er nog. De chef-kok die er is, werkt super. Je kunt er heel goed eten. Ook de bedrijfsleider doet heel goed werk. Ik heb hierover mijn complimenten gemaakt.’’