Kick-off Jazz te Gast met in kern nieuwe composities

ZUIDHORN - De 45-jarige pianist en componist Ethan Iverson, geboren in Menomonie in Wisconsin, is de nieuwe Artist in Residence bij het komende Jazzfestival in Zuidhorn.

De bevlogen pianist zal samenwerken met de Friese componist en saxofonist Marike van Dijk die de eer heeft als Artist Entrepeneur te mogen fungeren bij het festival op zaterdag 15 juni. Samen nemen ze de stokjes over van Dave Douglas en Reinier Baas die de tweede editie van ‘Jazz te Gast’ glans en gloed gaven.

Met een videoverbinding tussen Zuidhorn en de Verenigde Staten werd donderdag in ’t Holt door Geert Drion officieel de naam van de komende Artist in Residence prijs gegeven. De pianist die op z’n twintigste zijn debuut maakte en nu aangesloten is bij het trio The Bad Plus, zei uit te zien naar de beleefdag in Zuidhorn. “Ik kom uiteraard eerder, want ik wil uitgerust kunnen musiceren”, grapte Ethan Iverson in een humorvolle sfeer met een tikkeltje ironie. Hij kent evenals Marike van Dijk een rijk pallet aan muzikale mogelijkheden. Marike van Dijk, een dochter van de vermaarde schaatser Jappie, speelde vroeger ooit in een punkbandje. Haar interesse gaat nu vooral uit naar de cross overs tussen klassieke muziek en jazz. Als veelzijdig componist en arrangeur, die in New York saxofoon studeerde, geeft ze op dit moment les in Antwerpen en in Osnabrȕck.

Nieuwe muziek

“Het gaat weer gebeuren”. Zo opende een enthousiaste Geert Drion ditmaal de kick-off. Grote bijzonderheid bij ook deze editie vormt het tot stand komen van nieuwe muziek. “Dat blijft een groot verschil met andere festivals. Op het scherpst van de snede komt er nieuw materiaal”. Op vier van de acht podia in particuliere tuinen tussen Frankrijklaan en Hanckemalaan kan het publiek ook ditmaal gratis de nieuwste composities beluisteren. Dat betekent acht uur luisteren naar muziek die nog nooit eerder ten gehore is gebracht.

Kinderen uit de groepen zeven en acht van vijf basisscholen uit Zuidhorn en Noordhorn worden evenals de vorige keren weer bij het festival betrokken. Dankzij een vette toezegging van wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn en andere sponsoren zijn de financiȅn voor het festival al geregeld. “Ik werd voor een voldongen feit geplaatst, maar dat is niet erg”, zo stelde wethouder Hielke Westra van Westerkwartier. “Dit Jazzfestival heeft snel zijn waarde bewezen met zo’n bekendheid, zo’n omvang en zo’n kwaliteit”. Hij beloofde 15 juni dan ook , voor de eerste keer, acte de presence te zullen geven.

Slecht weer-scenario

De organisatie is berekend op een bezoekersaantal van maximaal vijfduizend die verdeeld over de dag en verspreid over de diverse tuinpodia het evenement kunnen bijwonen. Tot nu toe vonden de edities altijd plaats onder ideale zomerse omstandigheden. Met de betrokken vrijwilligers en bewoners zijn donderdag ook de mogelijkheden verkend het festival bij regenachtig weer doorgang te laten vinden. Uit alles kwam alvast naar voren dat het draagvlak groot is voor het festival met nieuwe ensembles en nieuw materiaal. Uniek hierbij blijft ook het samen met de muzikanten genieten van een maaltijd in de open lucht. Voor een groots slotconcert tekent het Noordpool Orkest opnieuw. Inmiddels is, zo onthulde Drion met lichte trots, ‘Jazz te Gast’ opgenomen in de landelijke festivalregeling. “Bij de derde editie wordt het een makkelijker verhaal te vertellen wat het is”.