Jan Boonstra’s nieuwste reisboek: Sumatra, Java en Bali

VISVLIET - Acht jaar geleden verscheen het eerste reisboek van Jan Boonstra. Sindsdien heeft hij bijna jaarlijks van zich laten horen: afwisselend verschenen de reisverslagen die zich meestal afspeelden in Azië of Afrika.

Sinds de uitgave van de goed ontvangen verhalenbundel Matras voor meneer in 2016 was het twee jaar stil, maar met de komst van zijn zevende boek wordt de draad weer opgepakt. In ‘De brommer met bami’ is Azië weer aan de beurt. We volgen de schrijver (en zijn vrouw) op hun rondreis langs de drie bekendste Indonesische eilanden: Sumatra, Java en Bali.

Wie de boeken van de in Visvliet woonachtige reisauteur en -fotograaf kent, weet dat het geen reisgidsen zijn. Natuurlijk komen ook in zijn laatste boek de bekende (en minder bekende) bezienswaardigheden ter sprake, maar altijd ‘op zijn Boonstr’s’, persoonlijke interesse en enthousiasme worden niet onder stoelen of banken gestoken, maar als het hem tegenvalt, zullen we het ook weten. Zoals we van de schrijver zijn gewend, zijn het ook in Indonesië vooral de ontmoetingen met de plaatselijke bevolking die met een flinke dosis humor en zelfspot worden beschreven.

Indonesië is een populaire reisbestemming: de vriendelijke bevolking, het prachtige landschap, en niet te vergeten het lekkere eten. Ongetwijfeld heeft Indonesië ook een bijzonder plekje in ons hart, omdat onze (voor)ouders er voetstappen hebben liggen. Zowel op Sumatra als Java wordt Jan Boonstra nog regelmatig geconfronteerd met sporen van het Nederlands-Indische verleden: wist je dat je in Malang nog steeds kroketten, pindarotsjes en bokkenpoten kunt eten?

De brommer met bami is te koop via de gebruikelijke routes. Een gesigneerd exemplaar ontvang je via de website van de schrijver: Wereld In Woord En Beeld (www.wiweb.nl).