Nieuwe raad vergadert in Postwagen

TOLBERT - Woensdagavond hield de kersverse gemeenteraad van de kersverse gemeente Westerkwartier de eerste raadsvergadering in De Postwagen in Tolbert. Waarnemend burgemeester Koos Wiersma beëdigde de wethouders: Geertje Dijkstra-Jacobi, Elly Pastoor, Bert Nederveen en Hielke Westra.

Tijdens een feestelijk aandoende vergadering legden ook alle raadsleden de eed of gelofte af. Alle raadsleden ontvingen een mok met daarop het logo van Westerkwartier cadeau, maar ook huiswerk: een boek over het functioneren van een gemeenteraad.

Burgemeester Wiersma kreeg de speciaal ontworpen ambtsketen omgehangen. Alle 41 dorpen in het Westerkwartier komen al naar gelang hun grootte in het ambtsketen van de burgemeester van Westerkwartier voor. Goudsmid Roger Veldman legde publiekelijk haarfijn uit hoe hij tot het ontwerp van de ambtsketen is gekomen. Naast de 41 dorpen zijn hierin het laag- en hooggelegen landschap en de loop van een aantal waterwegen in het gebied te herkennen. Het wapen pronkt nog niet op de ambtsketen, omdat deze eerst door de Hoge Raad van Adel moet worden goedgekeurd.

Er werden ook meteen zaken gedaan: zo bood Meindert Bouma als eerste bij de nieuwe gemeente een brandbrief aan namens de werkgroep De Schutse 2.0 die pleit voor het in stand houden van Dienstencentrum De Schutse.