Waarschuwing voor zware windstoten

Regio - Wie vandaag de weg op gaat moet rekening houden met de wind. Het belooft namelijk zeer onstuimig te worden. Op de Wadden kan het vanochtend en vanmiddag tijdelijk stormen (windkracht 9) en daarbij is kans op zware windstoten tot ruim 100 km/uur. Aan zee en op het IJsselmeer staat een stormachtige noordwestenwind. In de kustprovincies en Flevoland is de wind krachtig tot hard (6-7 Bft.) en is kans op zware windstoten van 75-80 km/uur.

Vooral op dijken en bruggen waar de wind van de zijkant komt is het oppassen geblazen. Weeronline raadt af met lege vrachtwagens of aanhangers de weg op te gaan.

Ochtendspits extra druk

In de Randstad kan het extra druk zijn in het verkeer door het stormachtige weer. De hevigste wind wordt hier namelijk tijdens en net na de ochtendspits verwacht. Niet alleen de wind speelt automobilisten parten. Er trekken namelijk ook enkele buien over het land. Juist tijdens deze buien haalt de wind het hardst uit met zware windstoten van 75-80 km/uur. De striemende regen vermindert het zicht.

In het binnenland is de noordwestenwind vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft.). Daarbij is kans op windstoten van 60-75 km/uur. Het weerbeeld bestaat uit zon, stapelwolken en buien. In de loop van de middag neemt in het noorden bij buien de kans op hagel toe.

Vanavond neemt de wind geleidelijk in kracht af. Vannacht waait het overwegend matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden. Er blijft kans op enkele buien met in het noordoosten kans op hagel.

Noordwesterstorm en springtij

Vandaag is het springvloed en stroomt met vloed meer water de Waddenzee in dan normaal. Op de Noordzee waait het nog harder en is sprake van een noordwesterstorm Hierdoor wordt extra water naar de Wadden gestuwd. Door de combinatie van springtij en stormvloed komt het water 1-2 meter hoger dan normaal te staan, maar er worden geen kritieke waterstanden verwacht.

Doordat de wind vanuit het noordwesten waait kan in het Waddengebied en in het noordwesten van Duitsland extra rommel aanspoelen van de overboord geslagen zeecontainers.

Al zeer zware windstoten gemeten

De zwaarste windstoot werd tot nu toe gemeten op Vlieland. Daar haalde de wind uit naar 103 km/uur. Bij windstoten van 100 km/uur of meer spreken meteorologen van zeer zware windstoten.

Er is officieel sprake van storm wanneer er gemiddeld over een heel uurvak minimaal windkracht 9 staat. De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018. Dat was de derde storm in drie weken tijd. Op 18 januari 2018 was sprake van een zeer zware storm met veel schade als gevolg. In de rest van 2018 kwam het niet meer tot storm en waaide het gemiddeld minder hard dan normaal.

Updates over het stormachtige weer: https://nieuws.weeronline.nl/8-1-2019-weeronline-live-kans-op-noordwesterstorm

De online waarschuwing: https://www.weeronline.nl/waarschuwing