Tolbert wil ijsbaan behouden

TOLBERT - Omwonenden van de ijsbaan in Tolbert willen de ijsbaan in het dorp behouden. Woningbouwvereniging wil sociale huurwoningen op het perceel bouwen.

De omwonenden hebben daarom vanmiddag een groot spandoek opgehangen aan het hek rond de ijsbaan. Het is nu een ondergelopen weiland, maar voor de omwonenden staat het voor veel meer.

Het vriest toch nooit meer?

,,Er is ieder jaar nog geschaatst op de ijsbaan”, zegt Monique van Dam. ,,Elk jaar wel een paar dagen.”

,,In de winter wordt er geschaatst en in de zomer lopen er paarden. Het is gewoon een mooi historisch plekje”, vult de mevrouw die jaren pal naast de ijsbaan woonde aan. Het is de bedoeling dat er achter de Cazemier Boerderij in het hart van Tolbert een nieuwe ijsbaan wordt aangelegd.

Maar sociale huur heeft toch ook voordelen? Jullie kinderen kunnen straks in Tolbert blijven wonen als ze dat willen.

Anne van der Velde is het daar niet mee eens. ,,Dit voegt niks toe. Deze woningen worden gebouwd ter vervanging van de woningen die worden gesloopt om de bouw van de Poiesz mogelijk te maken. Er zijn genoeg andere plekken in Tolbert. Op de plek van de kringloopwinkel bijvoorbeeld. Als je hier woningen bouwt dan tast je je het dorpse karakter van Tolbert aan.”

De bewoners geloven er niks van dat het bij de bouw van 12 tot 14 woningen blijft. De ijsbaan is groot. ,,Daar passen echt wel meer woningen op.” Het dorpse karakter moet je eerlijk gezegd toch al met een lampje zoeken in dit deel van Tolbert. De Oldebertweg die de ijsbaan als het ware schampt is erg populair bij forenzen vanuit Oost-Indië die door Tolbert gaan om gemakkelijk de A7 te bereiken. Andersom gebruiken veel filerijders op de A7 de weg om de files te vermijden. ,,Het is hier al druk, als hier straks woningen bijkomen, dan gaan die werken als een enorme klankkast. De geluidsoverlast zal alleen maar toenemen.”

Als het aan de omwonenden ligt, is het laatste woord nog niet gezegd over de woningbouw. ,,Blijkbaar wil het ijsbaan bestuur wel verkopen, maar de leden hebben er nog niet over gestemd”, zegt Monique van Dam.

Door Bram Hulzebos