Westerkwartier blikt tevreden terug

WESTERKWARTIER - Een sprong voorwaarts maakte Bakkerij Smit te Kommerzijl dit jaar met het aannemen van zes nieuwe personeelsleden. Incluis de nieuwelingen zijn bij dit uit 1880 daterende familiebedrijf nu 22 man werkzaam. Vanaf dit jaar wordt de vennootschap onder firma voortgezet als eenmanszaak door Erwin Smit (33): de vijfde generatie. Het afgelopen jaar heeft zich volgens Erwin Smit gekenmerkt door de nodige hectiek door het openen van winkels in Zuidhorn en in Aduard, waar met een groenteboer wordt samengewerkt. In een terugblik op 2018 vertelt hij dat er grote stappen zijn gemaakt die soms de vraag oproepen of ze niet te groot zijn geweest. „Uitdagingen zijn altijd mooi en die ga ik nooit uit de weg, maar bij tijd en wijle kan het soms even te roerig of te druk zijn.” Hij prijst zich gelukkig met het investeren in ook nieuwe ovens, zodat de bakkerij in het hart helemaal up-to-date is. „Voor de komende dertig jaar is het in principe klaar en dan is het een kwestie van meters maken. Het volgend jaar zal het vaarwater wellicht een beetje rustiger worden.” De introductie van het nieuwe btw-tarief negen procent in plaats van zes procent, die de overgang van 2018 naar 2019 zal typeren, blijkt voor zijn onderneming een peulenschil te zijn. „We hebben alles gedigitaliseerd. Dan is het alleen een kwestie van het instellen van de kassa’s en het drukken van de kaartjes.”

Ook Hangar 050 aan de rand van Aduard sluit, aldus Wim Dieleman, het jaar 2018 met volle tevredenheid af. Veel reacties ontving hij niet alleen op de gezellige en vriendelijke sfeer in de handelsloods vol brokante artikelen, maar ook op het persoonlijke karakter. „Mensen zoeken kennelijk herkenbaarheid: het eigen gezicht in de winkel”. Dankzij hulp van parttimer Grethel is hij blijvend verzekerd van een leuke inrichting. Komend jaar wil hij meer mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt aantrekken die op de werkvloer praktisch en persoonlijk worden begeleid. Daarnaast hoopt hij meer senioren dan nu behulpzaam te zijn bij hun verhuizing naar een zorgcentrum.

Dieneke Kloosterman van de winkel in tweedehands spullen ‘Vannijs’ is vol lof over 2018. Het aanbod heeft zich voor haar vergroot, terwijl ze onder meer via Facebook ook bespeurt dat er allerlei onvermoede internationale contacten ontstaan. In april hoopt ze vanuit de Stichting Aduard Helpt een extra project voor een zigeunerwijk in Roemeniȅ af te ronden. „De vooruitzichten zijn dat dit lukt”.

In Saaksum heeft ook Marjanne Leistra (55) 2018 ervaren als een jaar met positieve ontwikkelingen als rouwbegeleider en masseur. „Er is vooral sprake van een goede wisselwerking met mijn cliȅnten. Het geeft mij een fijn gevoel dat mensen bij mij op hun plek zijn.” Nu Middag-Humsterland is opgegaan in de nieuwe gemeente Westerkwartier hoopt ze vooral dat 2019 niet het jaar zal worden van grote golfbewegingen. „We wonen hier in een prachtige omgeving. Dan mag je hopen dat er geen grote windmolens komen en geen grote bedrijfsterreinen. Hoe om te gaan met energie is wel een vraag voor iedereen, maar respect voor het landschap en voor het landelijk gebied moet er altijd zijn.”

Een bijzonder jaar is 2018 zonder meer geweest voor Bertus en Gea Pieltjes in Oldehove. Het echtpaar mocht Jurjen Lukas verwelkomen als eerste kleinzoon: geboren in het ziekenhuis in Groningen, maar nu woonachtig in Aduard. Ook komend jaar hoopt Gea Pieltjes zich als vrijwilligster in te zetten voor het woonzorgcentrum Het Hooge Heem in Grootegast. „Helpen met koken. Dat is prachtige werk engeeft zoveel voldoening.”