Het Westerkwartiertje | Benaderbare burgemeester

Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn gaan in januari op in de gemeente Westerkwartier. Deze krant blikt wekelijks vooruit op de herindeling. Deze week: de Zuidhorner oud-CDA-wethouder Koos Wiersma (63) die is benoemd als waarnemend burgemeester van Westerkwartier.

Gefeliciteerd meneer Wiersma. Hoe onafhankelijk is een burgemeester wiens roots liggen in de gemeente Zuidhorn?

„Ik was weliswaar wethouder in Zuidhorn. Maar ik kom uit Grijpskerk en had als veehouder nauwe contacten met dorpen als Oldekerk en Grootegast. Ik ben een echte Westerkwartierder en het zie het als een voordeel dat ik in deze regio al veel mensen ken. Ik ga in januari snel in gesprek met inwoners van dorpen die ik minder goed ken zoals Leek, Marum maar ook kleinere kernen als Nuis en Boerakker.”

U woonde lange tijd in Grijpskerk, maar verhuisde vanwege het burgemeesterschap naar Leens. Gaat u terug verhuizen?

„Dat hoeft niet bij een waarnemend burgemeesterschap. Ik kan gewoon in Leens blijven wonen.''

Hoe beviel de overstap indertijd van het wethouderschap naar het burgemeesterschap?

,,Ik ben negen jaar burgemeester geweest van De Marne. Ik vind het een fantastisch ambt. Vooral de directe omgang met mensen spreekt me aan. Maar ook het coordineren van het dagelijks bestuur. Ook in het Westerkwartier wil ik een benaderbare burgemeester zijn. Ik zie het als mijn grootste opdracht om de nieuwe gemeente een goeie start te geven.”

Waar ligt de grootste uitdaging? Financieel heeft de nieuwe gemeente gedurende de eerste jaren niet veel te makken.

,,Voor een herindelingsgemeente is dat normaal. Een echt beeld van de financien heb ik nog niet. De begroting moet ik nog bestuderen. Maar ook de nieuwe gemeente Het Hogeland, waarin De Marne omgaat, moet financieel de eindjes gedurende de eerste jaren aan elkaar knopen.”

Gewetensvraagje: wat had u gedaan als u de kans had gekregen waarnemer te worden in Het Hogeland?

,,Dat ga ik niet zeggen. Tegen CdK Paas heb ik eerder in algemene zin kenbaar gemaakt dat ik 'in' was voor een waarnemerschap. Dat ik ben benaderd voor Westerkwartier vond ik heel aangenaam, Met deze benoeming ben ik ongelooflijk blij.''