Historisch Correct | Gemeente Leek wordt geschiedenis

Je kan er in een historische column niet omheen: Vanaf 1 januari 2019 zal de gemeente Leek geschiedenis zijn geworden.

Maar wat verdwijnt er eigenlijk? De gemeente Leek bestaat al meer dan tweehonderd jaar. Een voorganger van de gemeente heette ‘plaatselijk bestuur’. En eigenlijk is die benaming ook duidelijker, want ook de gemeente is natuurlijk gewoon een plaatselijk bestuur. Boven de gemeente zit het provinciaal bestuur, zoals iedereen op school heeft geleerd. En boven het provinciaal bestuur zit het landelijke bestuur, in het kort ‘Den Haag’. Voor alle drie bestuurslagen in Nederland zijn er volksvertegenwoordigingen, die de baas zijn op hun gebied. De inwoners mogen zelf kiezen wie de volksvertegenwoordigers zijn.

Dat klinkt logisch, maar ook in Nederland is dat niet altijd zo geweest. De volksvertegenwoordigers werden vroeger aangewezen door een zeer beperkte groep mensen. Die zogenaamde ‘elite’ bepaalde wat goed was voor de rest van de mensen. Dit schoolmeesterachtig betoog heeft een reden: Als amateurhistoricus maak ik mij zorgen over de beperkte groep inwoners die gaat stemmen. De opkomst bij de verkiezingen voor de volksvertegenwoordiging van de nieuwe grotere gemeente Westerkwartier was bepaald niet hoog. Slechts ongeveer de helft van de kiesgerechtigden ging stemmen. Veel inwoners laten het langzamerhand dus weer aan de ‘elite’ over om te beslissen wat goed voor hun is. Jammer, of gewoon dom? Als je invloed wilt hebben moet je stemmen. Of zelf een politieke partij oprichten.

Maar laat ik nog even ingaan op de vraag wat er verdwijnt. Met de gemeente Leek verdwijnt ook het gemeentewapen en de gemeentevlag. Maar wie kent de vlag eigenlijk? Daarnaast natuurlijk de gemeentelijke onderscheidingen. Maar in de grotere gemeente Westerkwartier zullen die natuurlijk terugkomen, in een andere vorm. De gemeente wordt veel groter, maar was vroeger ook niet altijd gelijk. De taken die de gemeente uitvoerde zijn namelijk altijd al groeiende geweest.

Albert Graansma